Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Заготівлі з баклажанів


16.08.2012

Ікра баклажанна
Варіант № 1
Потрібно: 2,5 кг баклажанів, 3 крупних помідори (можна і більше), 5 болгарських перців, по 1 кг цибулі та моркви, 2 головки часнику, 400 олії, сіль за смаком. Баклажани запекти, зняти шкірку, моркву зварити. Інші овочі почистити. Цибулю тушкувати в олії до готовності.
Всі овочі пропустити через м’ясорубку. Посолити за смаком. При необхідності додати масло і тушкувати до готовності. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки і закатати.
Варіант № 2
У довільних кількостях потрібні баклажани, морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки і селери, помідори, болгарський перець, часник, олія, цукор, чорний мелений перець і сіль за смаком.
Всі овочі нарізати крупно і окремо обсмажити на олії. Остудити і пропустити через м’ясорубку, скласти в каструлю і уварити. Додати часник, сіль, чорний перець і цукор за смаком. У гарячому вигляді розкласти в невеликі баночки і закатати.

Фондю з баклажанів (без стерилізації
Нарізати вимиті баклажани кружечками, обсмажити їх на соняшниковій олії з двох боків до рум’яного кольору. Окремо в мисці приготувати товчений часник із сіллю і зеленню петрушки. Кожне кружальце баклажанів з двох сторін вмочити в приготовленій суміші і скласти в банки шарами. Зверху все це залити соняшниковою олією, закрити пластмасовими кришками. Зберігати в прохолодному темному місці.

Фаршировані баклажани
Використовується як салат або гарнір до печінки або м’яса.
Для маринаду: 3 л води, 1 л оцту, 500 г солі.
Підібрати молоді, середньої величини баклажани темно-фіолетового кольору, без насіння і внутрішніх пустот. Відрізати плодоніжки з чашолистками і частиною плода. Гострим ножем зробити 3-4 розрізи по довжині плоду, але тільки до його середини, добре посолити в розрізи. Через 2 години баклажани відцідити від соку, що виділився, і промити в холодній воді.
Бланширувати, занурюючи порціями на 3 хвилини в окріп. Після того, як баклажани охолонуть, розрізи наповнити сумішшю з дрібно нашаткованої моркви, селери (коріння і листя), петрушки, подрібненого часнику, горошин чорного і запашного перцю. Розрізи добре притиснути.
Кожен баклажан обернути і зав’язати листям селери, щоб не виступала назовні начинка.
Баклажани укласти в банки ємністю 3-5 л, залити прокип’яченим і охолодженим маринадом. Маринад повинен добре просочити баклажани з усіх боків.
Консерви добре закрити пластмасовими кришками і прибрати на зберігання в темне прохолодне місце. При подачі на стіл баклажани нарізати і заправити рослинним маслом.

Сушені баклажани
Спосіб № 1
Нарізати баклажани кружечками, розкласти на решітці, фанері або на папері і сушити як сухофрукти, час від часу перевертаючи їх. Сушені баклажани зберігати в полотняному мішку.
Спосіб № 2
Потрібно: 1 кг свіжих баклажанів, 4 склянки води, 50 г солі.
Очистити баклажани від шкірки, нарізати тонкими скибочками, викласти в широку неглибоку каструлю і злегка посолити. Через 15-20 хвилин злити гіркуватий сік і помістити баклажани в киплячу підсолену воду (50 г солі на 1 літр води). Відварювати протягом 3-4 хвилин. Відвар злити, а баклажани розкласти на спеціально виготовлені дерев’яні грати і сушити на сонці до готовності.

Салат «Десяточка»
Варіант № 1
Потрібно: по 10 баклажанів, 10 перців, 10 помідорів і 10 цибулин, 100 г оцту, 200 г рослинної олії, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки солі, 1 головка часнику, зелень петрушки. Баклажани, перець, помідори, цибулю нарізати.
Зварити маринад: оцет, олію, цукор, сіль закип’ятити. Покласти в маринад всі овочі і варити 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати подрібнену головку часнику і дрібно нарізану зелень петрушки. Гарячі овочі розкласти у стерильні банки і закатати.
Варіант № 2
Потрібно: по 10 баклажанів, 10 помідорів, 10 цибулин, 10 солодких перців, 10 зубчиків часнику. Крім того, 0,5 л олії, 2 ст. ложки солі, 6 ст. ложок цукру, 150 г 9%-ного оцту. Овочі нарізати, тушкувати до готовності. Якщо буде надто густе, додати води. Закрити в стерилізовані банки.
Варіант № 3
Потрібно: по 10 баклажанів,10 болгарських перців, 10 цибулин і 100 г часнику. Крім того, 2 л томатного соку, півсклянки олії, півсклянки оцту, 1 склянка цукру і 2 ст. ложки солі. Томатний сік змішати з олією, оцтом, цукром і сіллю, довести до кипіння.
У киплячий маринад опустити нарізані овочі і варити 10 хвилин. У гарячому вигляді розкласти в підготовлені банки і стерилізувати їх 20-25 хвилин.
Смачного!