Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Захистімо свою рідну, державну мову!


26.01.2012

І чудно, і сумно, і дико: Дніпропетровське телебачення (9-ий канал) щойно взялося з'ясувати наскільки ми, живучи у себе вдома, у своїй державі Україні, відчуваємо «жорстку українізацію». Причому, щоб висловити обурення всим українським, досить тільки номер набрати, мовчки, - і твоє «ТАК» уже зараховано! Геніальний винахід, гідний того, щоб запатентувати та продати любителям підтасовок!

НА КОГО Ж спрямовує своє мовлення канал? Зрозуміло, на так званих «русскоязычных»! Панове, ми ж усі в Україні «русскоязычные»! Після стількох століть зневажливого ставлення до нашої мови, відвертих утисків і заборон – станеш ним, хоч-не-хоч. Але це аж ніяк не значить, що народ відмовився від своєї мови. Тож не треба запобігливо переходити на «великорусский», «общепринятий» і т.п. при появі у вашій студії гостя. Адже всі, як правило, крім хіба що приїжджих (або взагалі вороже налаштованих), українську розуміють і згодні, щоб ви з ними говорили державною, а вони хай відповідають так, як їм зручніше. На те у нас двомовність, а не на те, щоб ви відмовлялись у своїй роботі від української. У той час, як мали б підключитися до своєрідного «лікнепу» для тих, хто її забув.
Тож українізація України – то було б здорово! Ми, українці, ніяк її не дочекаємося! Щоб нашим дітям повернути мову батьків і дідів. А повернеться вона, коли заговорять нею, як і треба було б, обрані нами можновладці і депутати. Не вмієте, дорогі наші обранці, - то вчіться. Не хочете - то просто не йдіть туди, де вимагається її знати! Виконуйте Конституцію. Останнє слід би сказати і власникам каналів. Є в країні служби, які мали б про це нагадувати.
Ми далекі від думки приписувати вищезгадану ініціативу з опитуванням журналістам і тільки журналістам: надто вже помітне політичне замовлення – воно у декого на часі.
Українці, єднаймося! Захистімо державну мову! Житиме українська мова – то буде й держава!

Філологи за фахом і просто небайдужі: Людмила ПУРИК, Валентина ГЛУШКО, Надія КОНОНЕНКО, Антоніна АЗАРОВА, Неля АРТЕМОВА, Майя ВЕРБИЦЬКА, Ганна НЕМЕР, Світлана ШВЕДОВА.
м. Дніпропетровськ.