Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Законодавча творчість і місцеві вибори


07.10.2020

Україна наближається до місцевих виборів, які відбудуться на новій  територіальній основі 25 жовтня 2020 року. За ініціативи Програми USAID DOBRE для регіональних журналістів Дніпропетровської, Харківської, Кіровоградської та Чернігівської областей відбувся двохденний тренінг «Децентралізація: нові громади і райони. Місцеві вибори 2020: нова територіальна основа».

У рамках тренінгу журналістам було представлено детальну інформацію про особливості цих виборів, нові повноваження місцевих і державних адміністрацій, законодавчі зміни до Конституції в частині децентралізації. 
Перед журналістами виступив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, який розповів про дискусію відносно системи органів місцевого самоврядування в частині повноважень голови громади, зокрема чи має голова право головувати  в раді чи тільки очолювати виконком? Чи може місцева рада оголосити недовіру і звільнити голову громади? Чи при цьому повинні відбутися перевибори? За словами Ігоря Коліушка, ці та інші питання перебувають на вістрі дискусії  із всеукраїнськими асоціаціями. Між тим, «висуваються загрозливі речі, приміром, щоб голова облради очолював виконком облради. Це породжує дуже сильну впливову особу на регіональному рівні. Ми ж наполягаємо на тому, що одна людина головує в облраді, інша – у виконкомі. У нас не повинно бути князьків на місцях», – заявив Ігор Коліушко. 
Він вважає, що  громада має стати юридичною особою, а рада і виконком є його органами.  
«В цілій Європі це працює. У нас це  чомусь викликає дискусії», – підкреслив Ігор Коліушко. 
– Мета реформи децентралізації – це не зменшити кількість чиновників, а наблизити послуги до людей, це формування конкурентного середовища для залучення інвестицій», – зауважив Віталій Безгін, член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
Сергій Шаршов, керівник директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад і територій України говорив про те, що до 25 жовтня треба, щоби був проголосований закон № 3651 для  нормальної роботи 1469  територіальних громад та 136  районів, сформованих в Україні. Названий законопроєкт має на меті врегулювати порядок правонаступництва органів місцевого самоврядування у новоутворених районах, розмежувати майно територіальних громад і майно, яке буде перебувати в управлінні районних рад. Сергій Шаршов зазачив,  що нині «існують певні суперечності в земельному законодавстві», що є болючим питанням органів місцевого самоврядування, які згідно із  Земельним кодексом можуть розпоряджатися лише  землями в межах населених пунктів.  Він також наголосив, що районні ради і райдержадміністрації бажано було б не ліквідовувати, а переформатувати на префектури, які б забезпечували законність прийнятих рішень і актів органів місцевого самоврядування.
На деталях виборчої системи зупинилась Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі «ОПОРА». Експертка з виборчого законодавства та політичних процесів розповіла, що «глобально у нас є три виборчі системи. Одна – це  мажоритарна система відносної більшості. Тут перемогу отримає той, хто набирає більше голосів в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Мажоритарна система абсолютної більшості вимагає від переможця набрати 50%+1 голос з числа виборців, що взяли участь у голосуванні.  Ця система буде діяти  у громадах  з населенням більше 75  тисяч. Мажоритарна система багатомандатного виборчого округу передбачена для громад більше 10 тисяч осіб.  Тут всі кандидати мають йти від певних політичних сил. Списки відкриті, тож будемо  обирати партію і одночасно вказувати номер кандидата, за якого віддаємо свій голос. 
За журналістами залишається право бути присутніми на виборчій дільниці як під час голосування, так і під час підрахунку голосів. І для цього не потрібне окреме рішення ТВК.
Яна ОЛЕКСЮК, 
м. Київ.
На знімку: голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко стурбований цьогорічними законодавчими ініціативами.