Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Законопроект «Про ринок земель» - на повторному читанні


01.12.2011

За ініціативою Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка після обговорення законопроекту «Про ринок земель» у Верховній Раді його повернули на повторне перше читання. Як вважає міністр, під час громадського обговорення від сільгоспвиробників і сільської громади надійшло багато пропозицій, тому законопроект треба доопрацювати та чітко юридично вписати всі зауваження і пропозиції, які надійшли під час обговорення. Про це Микола Присяжнюк заявив під час свого робочого візиту в Харкові.
«Ми виступили з ініціативою відправити законопроект «Про ринок земель» на доопрацювання тому, що за дорученням Президента ми обговорили законопроект по всій вертикалі аж до сільської громади, і горизонталі – зі всіма сільгоспвиробниками. Від них було досить багато слушних зауважень до законопроекту. Тому я вважаю нашим обов’язком максимально врахувати всі пропозиції. Саме тоді законопроект реалізує своє завдання – захистити вітчизняного сільгоспвиробника, не обезземелити селянина і підняти роль держави на ринку землі», - зазначив Микола Присяжнюк.
Він поінформував, що законопроект «Про ринок земель» обговорювався з усіма цільовими аудиторіями: власниками земельних паїв, сільськими територіальними громадами, дрібно-, серединьо- та великотоварними сільгоспвиробниками, а також керівниками банківських установ, міжнародними інституціями, громадськими організаціями та засобами масової інформації.
Основні зауваження стосувались: необхідності регулювання і контролю ринку з боку держави; встановлення максимальних площ земель у власності однієї особи; встановлення кола покупців (переважного права на придбання земель); створення Державного земельного банку; визначення мінімального терміну оренди землі; необхідності декларування джерел надходження коштів покупцям.
«І що найважливіше – пропозиція про необхідність відрахування 1% від орендної плати за землю для соціально-економічного розвитку сільських територій. Для цих цілей кошти будуть концентруватись на рахунках сільських та селищних рад», - додав Микола Присяжнюк.