Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Заміна втраченого акта на землю


01.08.2014

У 2013 році я вирішив продати свою земельну ділянку. Звернувся до нотаріуса для укладення договору купівлі-продажу, але не надав оригінал акта на право власності на цю землю, бо я його загубив. Через відсутність оригіналу документа угода укладена не була.
Відтоді я кілька разів звертався до районного управління Держземагентства для того, щоб мені видали дублікат державного акта на право власності на земельну ділянку, замість втраченого кілька років тому. Але мені відмовили, посилаючись на відсутність бланків самих актів та процедури їх видачі. Що мені робити? Як відновити втрачений акт на право власності на землю?
Павло РЯБОШТАН, сел. Межова,                          Дніпропетровська область.

У ЗВ’ЯЗКУ із значними змінами у земельному законодавстві, які вступили в силу з 01.01.2013 року, функції реєстрації права власності на земельну ділянку були передані від відділів земельних ресурсів до реєстраційних служб при Міністерстві юстиції України.
Реєстраційні служби вчиняють реєстрацію прав на нерухоме майно (в даному випадку – на землю) у новоствореному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Такі служби є у кожному районному і обласному центрі. Адреси та номери телефонів усіх реєстраційних служб, які діють на території України, можна знайти на сайті Державної реєстраційної служби України за адресою http://www.drsu.gov.ua/show/5988.
Управління Держземагентства цілком законно відмовило у видачі дубліката акта на землю замість втраченого, бо воно як правонаступник земельних управлінь не наділено такими функціями.
Дійсно, у 2013 році була відсутня процедура заміни втрачених актів на право власності на землю, бо для реєстраційних служб, які з початку року почали реєструвати таке право, ця процедура розроблена і затверджена не була.
Твердження про відсутність самих бланків актів на землю також відповідає дійсності, бо всі незаповнені бланки були вилучені в районних відділах земельних ресурсів з моменту позбавлення їх функції реєстрації прав на землю.
Слід зазначити, що відповідно до ст.18 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», з 01.01.2013 року документом, який підтверджує право власності на новостворену земельну ділянку, є не акт на право власності на земельну ділянку, а Свідоцтво про право власності на нерухоме майно.
Для підтвердження здійснення державної реєстрації прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно видається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Отже, із вищевказаного слідує, що з 01.01.2013 року, документами, які підтверджують право власності на земельну ділянку є Свідоцтво про право власності на нерухоме майно та Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Нагадуємо, що акти на право власності на земельну ділянку, видані до 01.01.2013 року, є дійсними і заміні не підлягають, але якщо власник земельної ділянки бажає вчинити із цією землею будь-яку нотаріальну дію (продати, подарувати, передати у спадок тощо), то обов’язково треба зареєструвати своє вже діюче право на цю землю у новоствореному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Зареєструвати своє право у вищевказаному реєстрі до лютого 2014 року можна було виключно при наданні оригіналу або дубліката акта на право власності на землю. На підставі копії акта реєстрація не вчинялася.
Для вирішення ряду спірних питань проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно (в тому числі і заміна втрачених актів), Кабінет Міністрів України своєю Постановою №868 від 17.10.2013 року затвердив новий Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, який набув чинності з 12.02.2014 року.
Цією Постановою зокрема врегульовано питання щодо реєстрації прав на земельні ділянки у разі, якщо було втрачено, зіпсовано, пошкоджено державний акт на право власності на земельну ділянку.
У цьому випадку зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно можна відповідно до пункту 48 даного Порядку.
Отже, якщо власник земельної ділянки пошкодив або втратив державний акт на право власності на землю, то для відновлення документа, який буде підтверджувати його право на дану земельну ділянку, необхідно звернутися до місцевої реєстраційної служби (управління Держреєстру).
Державному реєстратору необхідно надати заяву про проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку у новоствореному Реєстрі та наступні документи:
1) завірену в установленому порядку органом, що видавав документ, копію примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого документа;
2) оголошення про втрату документа у регіональних друкованих засобах масової інформації за місцем розташування нерухомого майна, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).
За результатами розгляду поданої заяви, державний реєстратор органу державної реєстрації прав здійснить державну реєстрацію права власності з видачею свідоцтва на заміну втраченого, пошкодженого чи зіпсованого документа.
Отримане Свідоцтво про право власності на нерухоме майно і буде тим правовстановлюючим документом, який підтвердить право власності на відповідну земельну ділянку і замінить собою втрачений/зіпсований акт на право власності на земельну ділянку.
Після отримання Свідоцтва про право власності на нерухоме майно можна звертатися до нотаріуса для вчинення будь-якої нотаріальної дії з цим нерухомим майном (земельною ділянкою).

Юридичну консультацію з питань, пов’язаних із земельними правовідносинами, ви можете отримати у спеціалістів Громадської організації «Громадська платформа по впровадженню земельної реформи у Дніпропетровській області» за адресою: Дніпропетровськ, вул. Комсомольська №52, оф.448, тел.(056) 732-41-53, 767-50-04.
Інформація підготовлена юристом-консультантом Ларисою Василенко в рамках реалізації проекту «Створення мережі правової підтримки сільського населення в галузі земельних відносин», що фінансується USAID та стала можливою завдяки підтримці американського народу.