Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Запасайтеся якісним насінням


04.11.2020

Ось і закінчився дачний сезон 2020-го року.  Для городників він був особливо непередбачуваним. Спочатку переживали, що через обмеження, які ввели для уникнення поширення пандемії, всі ми залишимося без посівного матеріалу.  Закрилися ринки і магазини, дачники серйозно хвилювалися, де взяти насіння, розсаду, саджанці.  Нам довелося пережити цей страшний час з незрозумілими думками, як же далі бути городнику?  Якщо насіння та саджанці дерев можна було купити в інтернет-магазині та отримати поштою, то розсаду овочевих культур вже ніяк не купиш. Легше на душі було тим, у кого був заздалегідь підготовлений запас насіння.  Зігрівала серце думка про те, що є що посадити і сім’я буде нагодована.  Та й з близькими і друзями можна буде поділитися насінням або розсадою.
 Слава Богу, що ми пережили цей час, магазини і ринки відкрилися і все почало потихеньку повертатися до колишнього ритму.  Так, зі змінами,  з’явилися правила, тепер нам потрібно дотримуватися санітарних норм.  Адже це важливо, для безпеки нашого здоров’я.  Ми повинні впоратися з ковідом-19, гримить друга хвиля і я сподіваюся що ми впораємося і все буде добре.  Але не зайвим буде заздалегідь запастися якісним насінням.  Це буде гарантією, що для посіву вже все є.
Моя сім’я зібрала насіння всіх посіяних культур і мені спокійно, що є насіння і на городі в наступному році виросте урожай і ми буде з овочами.
Але цей сезон тривожив не тільки небезпечним вірусом для людей.  Погодні умови неодноразово змушували схопитися за голову і хвилюватися за врожай.  На початку літа було жарко.  У цей період наші томати якраз почали цвісти і висока температура їм допомогла добре запилитися.  Потім були випробування.  Град, злива, сильний вітер, перепади температури з +35 вдень на +4 вночі і трьох місячна посуха.  Помідори рятували поливом раз в 10 днів і вони вистояли.  Важливу роль відіграли агротехнічні прийоми, які теж допомогли отримати достойний урожай.  Я завжди враховую досвід попередніх років.  Я зробив ставку на перевірені роками сорти і залишився задоволений результатом.  Також не підкачали і більшість новинок, які вирощував вперше.  Про отримані результати я з задоволенням розповім.
Почну з ультра раннього сорту Дачний улюбленець.  Це низькорослий сорт.  Вирощували ми його в шість стебел, підв’язували до кілочків джгутовим шпагатом, який нерідко переривався через велику вагу плодів.  Шкода було дивитися на недозрілі плоди які відірвалися від плодоніжки, вони дозрівали на землі.  Плоди у Дачного улюбленця плоско-округлої форми, міцні, яскраво червоні, вагою 120-150 г. Одна з переваг сорту - відсутність зеленої плями біля плодоніжки.  Ці томати не пошкоджуються хворобами, добре переносять посуху.  Кущі висотою до 50 см, рясно обвішані плодами.
Любителям солодкого помідора, можу порадити унікальний сорт Семенівна.  Це новинка і вирощували ми його в цьому році вперше.  На кущику висотою 60 см багато круглих, червоних плодів вагою 250 -300 г. Плоди малонасінні, м’ясисті і щільні.  За термінами дозрівання середньостиглий.  Середній урожай з куща був 6.5 кг, максимальний 8!  Вражає, для низькорослого сорту.  Цей сорт підходить для томатного соку і консервації.
Дуже подобається засолювальний сорт Фіолетова Гордість Весселя.  У моїй колекції він уже близько 10 років і ніколи не підводив.  Він середнього терміну дозрівання з плодами справжньої  королівської  краси.  Всі, хто бачив його у нас на городі, не могли приховати захоплення.  Та й на фотографії видно - кущі усипані плодами.  Кущі висотою 1.5 м, формуємо в 2-3 стебла.  Плоди у Весселя дозрівають в середині серпня, гронами по 6-10 шт.  У цьому році на рослинах зав’язалося до 20 грон і більше!  Плоди шоколадно-коричневого кольору, масою 150-250 г, смачні.  Місце відриву томата від плодоніжки практично не помітно.  Урожай з куща до 15 і більше кг за сезон.  Сорт дуже зручний для осінніх заготовок.
Стійкістю до стресових умов (при низьких температурах зав’язує плоди) відрізняється перевірений роками сорт Мідас.  У перекладі з польської - медок.  І таки да!  Це один з найсолодших сортів.  Плоди подовжені, оранжевого кольору, мають прекрасний аромат, середньою вагою 120 г. Головна особливість сорту - формування однакових за розміром, щільних плодів на всіх гронах протягом усього періоду плодоношення.  Також він добре переносить спеку.  Мідас плодоносить до заморозків.  Маючи прекрасний товарний вигляд він легко реалізується на ринку.  Ми використовуємо його, як салатний помідор, а також для консервації.
Прикрашає грядку і томат власної селекції Кураж.  Він ще не повністю стабільний, на деяких кущах спостерігається розпад.  Але, я працюю над цим і сподіваюся в наступному році буде повністю стабільною формою.  Кущ у нього висотою до 1 м. На плоді присутні відразу три кольори і кілька відтінків. Плоди шоколадно-рожеві в зелені штрихи, вагою 200-300 г. Вони вишуканого смаку, багатокамерні, соковиті і дуже солодкі.  М’якоть теж вражає кількома відтінками.  Уявіть, яка краса на городі, коли йдеш по грядці, і серед червоних, рожевих, жовтих шпалер з’являються різнокольорові красені.  Смакові якості, ранньостиглість і врожайність мене змушує працювати з цим сортом.
В останні роки багато хто цікавиться американським сортом Смачний.  На фотографії біля кущів моя донечка Мілана.  Подивіться які красені ломлять кущі! Цей сорт пізньостиглий, високорослий (до 2 м.).  Плоди червоні, щільні, плоско-округлої форми.  До того ж надзвичайно смачні в свіжому вигляді, салатах.  Той, хто хоч раз спробує такий томат, “захворіє” цим сортом, як і я, і резонно запитає себе: “Навіщо вирощувати кислі помідори, якщо є” Смачний “.  На одному кущику у цього сорту зазвичай буває до 8 кистей і в кожної 2-3 плоди пристойною вагою-700-800 г. Окремі зразки досягають більше 1 кг.  Плоди довго зберігаються, не тріскаються, до того ж стійкий до захворювань. Якихось 20 кущів цього сорту і ви забезпечені томатним соком.
Спробуйте і ви ці томати.  Невідомо, що буде попереду, світ став непередбачуваний!  І мені дуже хочеться вкласти свій невеликий внесок і забезпечити городників якісним насінням.  Ми зібрали багато насіння і готові ними поділитися.  Всім бажаючим можу вислати абсолютно безкоштовно трохи насіння томатів Смачний і Мідас, тільки маленька прохання - для відповіді вкладайте конверт зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
51610, вул.Тюркіна, 41,
c. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський р-н,
Дніпропетровська область.
www.doohoff.com