Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Запросіть на город Гею - будете з помідорами!


27.02.2013

Хочу поділитися з читачами «Сільських новин» своїм методом вирощування томатів. Сподіваюсь, він стане в нагоді городникам. Переважна більшість городників-любителів починає вирощування розсади томату десь в лютому й потім кілька місяців метушиться над розсадою, боячись навіть «дихнути» на неї, адже молоді рослини в кімнатних умовах (не кожний в змозі мати зимову теплицю) почуваються не зовсім добре – то їм освітлення треба більше, то чогось іншого бракує. В результаті на грядку досить часто висаджується така собі «капризна панянка», яка всього боїться й вередує, продовжуючи вимагати до себе підвищеної уваги.

А КЛІМАТИЧНІ УМОВИ кожного сезону городників не поспішають радувати – навіть навпаки, швидше засмучують. Тому, потрапляючи з «тепличних» умов, розсада томатів у ґрунті під дією різних негативних чинників то хворіє, то ще щось «викине», адже закладання продуктивних органів у рослини йде з появою кількох листків, й достатньо в цей період щось не так зробити, і врожаю годі й чекати.
Крім того, останнім часом рослини, висаджені з розсади, часто печуться на сонці, адже не встигають вигнати достатню кількість листків. На відміну від рослин, які висівають насінням в ґрунт, у розсади всі сили йдуть на зав’язування плодів – здається, плодів більше, ніж листя. Думаємо собі: врожай гарантовано! Але живити ці плоди нічим, листя обмаль, крім того, воно не може прикрити всі плоди, і в результаті – «печений томатик на гілочці», хоч до ресторану подавай, правда ніхто не купить.
Колись висівати так рано насіння ми не могли, тому що були відсутні надранні й ультраранні сорти томатів. Звісно, не кожен має можливості забезпечити всю агротехніку вирощування розсади для надранніх термінів висаджування томатів. Тому раджу садити томати прямим висівом в ґрунт. Переваг безліч: немає мороки по вирощуванню розсади, рослини менше хворіють, легші в догляді, економиться час та кошти, рослини можна не поливати, адже вони формують іншу кореневу систему (на відміну від розсадних) й здатні самі себе поїти водою, добуваючи її з нижніх рівнів ґрунту. Крім того, значно подовжується період споживання свіжих плодів - вигоди очевидні. Тож, як кажуть, за справу.
Можна висівати як сухе насіння в ґрунт на початку квітня, заморозків боятися не варто, адже останніми роками вони, на щастя, нас минають. Якщо ви з якихось причин не встигли висіяти насіння в ґрунт рано навесні – не біда, можна й пізніше, але тоді бажано намочити насіння (було б добре в стимуляторі росту), але можна й в просто у воді. Дуже гарні результати дає замочування в сніговій воді – звичайній талій воді зі снігу – результат вражаючий, а витрат ніяких – збери сніг, та й нехай собі тане, а воду можна зберігати до літа. Так-от намочуємо насіння на ніч, а наступного дня висіваємо, можна й проростити, тим більше, що намочене сніговою водою будь-яке насіння дуже швидко «прокльовується». Ями або рівчачки поливаємо водою й висіваємо насіння, притрушуємо сухою землею, добре б із перегноєм. Висівати насіння в ґрунт можна десь до 10 травня, можна й пізніше, але тоді врожайність знижується. При висіванні намоченого насіння в мокрий ґрунт за теплої погоди сходи з’являться набагато швидше, ніж висіяного сухого насіння ранньої весни. Тим більше, що сухе насіння сіяти ризиковано – весни чим далі стають посушливими.
Вирішальний момент у вирощуванні томатів – це проріджування сходів, чим багато городників нехтують. Рослини потрібно негайно прорідити з появою 2-3-х справжніх листків, залишивши відстань 5-10 см. Коли підростуть, то ще слід прорідити в залежності від способу висіву. Але проріджувати обов’язково потрібно в такому молодому віці. Якщо цього не зробити, то гарного врожаю можна не чекати. А згадаймо, як ми робимо, чекаємо, нехай, мовляв, підростуть рослини, а потім ми їх пересадимо, й буде зайва розсада, й ростуть такі рослини, тягнуть соки одне з одного, обкрадають своїх сусідів на поживні речовини, витягуються, «як спагеті», в довжину, зате ми задоволені – стільки розсади й яка велика, а потім тільки розводимо руками, де ж врожай?
А далі томат сам буде рости, потрібно лише виполювати бур’яни й розпушувати частіше ґрунт. Коли є можливість – то обробляйте (для профілактики) від хвороб – благо, полиці магазинів гнуться від різної хімії. Й ще один штрих, коли вирощуєте дуже мало томатів (як і будь-яких культур), можна обійтись без хімічних обробок від хвороб, адже чим менше рослин, тим менше вони хворіють й, навпаки, серед великої кількості рослин завжди знайдеться якесь «миршаве порося», яке заразить геть усіх.
І наостанок розповім про один чудовий сорт томату.
Зветься він Гея – це надранній томат, достигає дуже рано, висотою всього 40 сантиметрів, кущ добре вкритий листям, яке надійно захищає плоди від опіків, плоди округлі червоні вагою десь 100 грам. Гея - надзвичайно витривалий сорт як до хвороб, так і до несприятливих умов вирощування. Коли інші сорти будуть «падати» від спеки, хвороб та інших «сюрпризів», Гея порадує щедрим врожаєм плодів, кисло-солодких на смак, придатних для переробки на сік і консервування. До того ж врожайність Геї вражає: обривати плоди доводиться дуже часто. Крім того, Гея на відміну від багатьох інших ранніх сортів, плодоносить до самісіньких заморозків, і вага плоду залишається сталою, майже не змінюється. Кожен, хто запросить Гею до себе на город, буде з томатами цілий сезон й не пошкодує, що взявся вирощувати цей сорт. Я, наприклад, задоволений.

Кожному з читачів «Сільських новин», хто забажає перевірити на практиці мої слова й захоче вирощувати надранній сорт томату Гея, безкоштовно надішлю невелику кількість насіння цього суперсорту для подальшого розмноження. Для отримання насіння надсилайте підписаний конверт зі своєю зворотною адресою. Давайте з любов’ю господарювати на нашій матінці-землі, а «Сільські новини» нам допоможуть своїми корисними порадами. Хай Вам щастить й гарних Вам врожаїв!
Моя адреса: Чемерис Євгеній Григорович,
вул. Садова 100, Покровське,
Покровський район, Дніпропетровська область,
поштовий індекс 53600.