Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Завершено суцільну аерофотозйомку території країни


06.10.2011

В Україні завершено суцільну аерофотозйомку території країни. Таким чином, країна вперше отримала картографічну основу для ведення Державного земельного кадастру та виконала одну з ключових вимог ЄС. Про це повідомив директор Проекту Світового банку «Видача державних актів на право власності на землю та розвиток системи кадастру» Сергій Кубах, у рамках якого виконано зйомку.

ЗАГАЛОМ відзнято близько 600 тисяч квадратних кілометрів. Обсяг електронної версії отриманого матеріалу перевищує 70 терабайт. Операційні системи, система захисту даних, а також техніка для зберігання та роботи з такими обсягами інформації, також розробляються та закуповуються коштом позики в рамках згаданого Проекту.  
Коментуючи подію, експерти відзначають, що в результаті створено найточніші карти українських земель за останні 30 років. Однак зрозуміло, що інформація, відображена на матеріалах початку 80-х років минулого сторіччя, вже застаріла.
«Україна вперше отримала можливість вести повний облік своїх земель. Це – базовий матеріал для їх інвентаризації, проведення зонування, встановлення меж населених пунктів. Цю інформацію вже запитують інші галузі – водне господарство, лісове, екологи», - зазначив Сергій Кубах.
Здійснивши аерофотозйомку території країни, Україна виконала одну з вимог ЄС, без якої претензії на інтеграцію до Євросоюзу не могли бути розглянуті – створення картографічної основи для ведення кадастру як геоінформаційної системи. А ця картографічна основа може бути створена тільки на базі матеріалів аерофотозйомки.
«Головна мета кадастру – гарантувати права власності на землю. Помилки в землевпорядних роботах часом призводять до того, що ділянки можуть накладатися одна на одну. Нескладно уявити, який хаос це може спричинити в стосунках між власниками із запровадженням ринку земель. І як це позначиться на розвитку іпотеки – якщо банк не буде впевнений, під що саме він дає кошти. Отриманий нами матеріал дає змогу побачити, куди лягає ділянка, чи не лягає вона в море, в ліс абощо – причому таку інформацію можна побачити лише на карті», - наголосив Сергій Кубах.
Фахівці не виключають, що за результатами суцільної аерофотозйомки Україна «отримає» нову площу своєї території.
Якщо бути точним, відзнято 99,6% території країни – залишок у 0,4% становлять матеріали, які потребують доопрацювання у зв’язку з вадами, спричиненими тінями від хмар та листя, а також так званим “поворотом кордону" (йдеться про зйомки прикордонних земель, пов'язаними з необхідністю перетину літаком кордону сусідніх держав).
Зйомку здійснено в масштабі 1:25000. Нині завершується створення ортофотопланів населених пунктів (ці матеріали виконуються в масштабі 1:2000), ортофотопланів у масштабі 1:10000 та індексних кадастрових карт. Усі ці роботи мають фінішувати у червні 2012 року. Однак, зазначає Сергій Кубах, «картографічної інформації, отриманої завдяки аерофотозйомці, достатньо для ведення кадастру».