Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Збалансований раціон для вуханів


02.06.2011

У дикому стані кролі поїдають різноманітну зелень: траву, листя, молоді пагони дерев і кущів, інстинктивно вибираючи все необхідне для свого існування і розмноження. За домашнього ж утримання вухані повністю залежать від людини.
Враховуючи природні потреби кролів у різноманітних кормах, об‘ємистими кормами їх потрібно годувати вволю, а більш поживними - дотримуючись певних норм.
Основний корм для кролів - різноманітна зелень, зокрема сіяні трави. Люблять вони гіркі й ароматичні рослини: полин, деревій, цикорій, кріп та ін. Ці рослини рекомендується обов‘язково включати до раціону ще й з метою профілактики кишкових захворювань, підвищення діяльності залоз, пов‘язаних із травленням, а отже і апетиту. З профілактичною метою, особливо молодняку, корисно згодовувати сухі стебла часнику, а зелені гілки верби оберігають від проносів. Охоче поїдають кролі гілочки фруктових дерев, а також липи, тополі, берези, акації, городні відходи - гичку моркви і редиски, листя соняшнику, топінамбуру і капусти, стебла і листя кукурудзи, коренеплоди, відходи баштанних культур і садівництва. Чудовим вітамінним кормом є кропива. Саме з неї навесні слід починати годівлю кролів зеленню. Щоб уникнути опіків ротової порожнини, кропиву потрібно давати, попередньо подрібнену і пом‘яту. Сіно з кропиви, заготовлене до цвітіння і висушене пучками в затінку, багате на протеїн, взимку може замінити концентровані корми.
Восени кролям можна давати овочеву гичку, сухі стебла півоній, гладіолусів, нагідок, флоксів, спаржу, хміль та інші. Корисним кормом у цю пору є капуста. Взимку до кролячого раціону можна включати зібрані на пустирях сухі стебла кропиви, полину, лободи. Хоча їх поживна цінність, звичайно ж, значно нижча від сіна, заготовленого влітку.
Взимку і рано навесні для забезпечення вітамінами і активізації лактації самкам, які годують кроленят, потрібно згодовувати моркву, буряки, турнепс, брукву, ягоди горобини. У цей час у раціоні переважають концентровані (фуражне зерно вівса, ячменю, пшениці, кукурудзи, бобових), гранульовані (трав‘яне, м‘ясо-кісткове або рибне борошно та мікроелементи) мінеральні корми (сіль, крейда). Замість зерна можна давати різні зерновідходи, дрібну картоплю, картопляні очистки. Обов‘язково складовою є сіно з додаванням гілок дерев.