Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Збираємо насіння зі своїх томатів


12.08.2015

Буває так, що куплена цьогоріч розсада порадувала вас урожаєм, і ви захочете і наступного року повторити цей успіх. Всі сорти помідорів, окрім гібридів, годяться для насінного розмноження. Залишаючи насіння із кращих плодів смачних томатів з рясно плодоносних кущів, ми зберігаємо цінні сорти для подальшого вирощування. До речі, помідорове насіння вже є схожим навіть у бурому томаті. Але все-таки краще залишати насіння з повністю дозрілих помідорів, які набули відповідного сорту забарвлення плода. Тому для збору насіння вибирайте найспіліші, найкращі томати.

ЯК ВИЛУЧИТИ НАСІННЯ

Для вилучення насіння потрібно розрізати плоди спілих томатів - не уздовж, а впоперек, щоб на зрізі були видні всі насінні камери плода.
Насіння томату зручно діставати із плода за допомогою чайної ложки. Чисті плоди томатів після вилучення насіння цілком годяться для вживання або переробки.
Зібране насіння складають у прозорі пластикові коробочки, які продаються у відділах одноразового посуду. На коробочку із зібраною масою помідорів клеять аркуш з інформацією про сорт томатів і дату збирання насіння.

ЗБРОЖУВАННЯ НАВКОЛОПЛІДНОЇ М’ЯКОТІ

Зібране насіння томатів обов’язково потрібно поставити на зброджування. Адже навколо насіння помідора існує навколоплідна м’якоть, яку потрібно повністю видалити. Якщо просто промити насіння помідорів і потім висушити, то ця м’якоть прилипне до насіння і створить оболонку, непроникну для повітря. Тому таке насіння не проростає. А засушена разом з насінням навколоплідна оболонка руйнується природним шляхом тільки через три роки, і тоді насіння через це збільшить схожість після зберігання.
Якщо застосувати зброджування навколоплідної м’якоті, то вилучене із плодів насіння має відмінну схожість. Уже наступного року після посіву воно добре проростає і здатне утворити сильні кущі.
Зібрану масу - насіння томатів разом з навколоплідною м’якоттю - потрібно поставити на зброджування в тепле місце в будинку на 2-3 дні.

ВІДДІЛЕННЯ НАСІННЯ ПОМІДОРІВ З МЕЗГИ

Отриману зброджену масу з насінням томатів виливають із пластикової коробочки в зручну ємкість із ручкою (наприклад, в емальований кухоль місткістю 0,5 літри) і потім наливають у неї воду майже доверху.
Беруть кулінарний вінчик (краще струнний, а не пружинний) і занурюють його в помідорову масу. Досить інтенсивно збивають зброджену масу вінчиком, щоб звільнити насіння томатів від навколоплідної м’якоті. По закінченні цього процесу збовтують рідину з насінням і залишають її на якийсь час, щоб важке насіння осіло на дно ємкості.
Потім повільно зливають помідорову мезгу, що утворилася, у відро, залишаючи на дні повноцінне насіння томатів.
Потім наливають у ємкість із насінням свіжої води і, знову користуючись вінчиком, збивають мезгу меншої концентрації, промиваючи насіння від залишків навколоплідної м’якоті. Таку процедуру потрібно повторити кілька разів, поки насіння томатів не очиститься від м’якоті остаточно. Зазвичай трьох промивань буває достатньо, щоб пішла вся каламуть і кислота мезги, - тоді вода в результаті останнього промивання насіння залишається чистою.

ВИСУШУВАННЯ НАСІННЯ

Викладають мокре насіння помідорів на чистий аркуш білого паперу. Добре очищене насіння томатів легко розкласти тонким шаром, тому що воно не прилипає до паперу.
На аркуші паперу з викладеним насінням записують необхідну інформацію - сорт томату, дату викладання на сушіння. Промите і рівномірно розподілене на папері насіння томатів добре просушується приблизно протягом тижня. Остаточно висушене насіння розкладають у підписані пакетики (назва сорту та рік збору насіння).

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ ПОМІДОРІВ

Схожість насіння помідорів зберігається на рівні першого класу:
протягом 3-5 років при зберіганні у приміщенні, що не обігрівається (на вулиці);
протягом 7-10 років при зберіганні у приміщенні, що обігрівається (у квартирі);
більше 15 років при зберіганні в герметично закритій тарі (у металізованому пакеті).
Таким чином, зібравши один раз власне насіння з куща томату, що сподобався, можна ним користуватися не менше 10 років, а іноді й довше. З будь-яких сортів (не гібридів) помідорів можна сміливо зібрати своє насіння!