Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Здорове порося


20.10.2011

У поросят буквально з перших днів життя головною проблемою є забезпеченість організму залізом. Не допомагає і материнське молоко. Тому поповнювати нестачу заліза в організмі поросяти доводиться людині. У теплу пору року це зробити просто, якщо є випас або хоча б вигульний дворик для поросят. Риючись у землі, вони добувають не стільки додаткове харчування, скільки залізо, якого бракує в організмі. Досвідчені тваринники підкидають їм у загін дернину, червону глину. Це треба робити, коли поросята утримуються і в приміщенні.
Якщо у свиноматки обмаль молока, поросята можуть потерпати від нестачі цукру в крові. Вони погано їдять, шкіра стає сухою, ноги тремтять. У такому випадку поросятам слід давати глюконат заліза.
Слабким порося може бути і за нестачі в організмі вітаміну А. Влітку найкраще джерело для його поповнення - свіжа трава, взимку - пророщене зерно і запарена суха кропива.
Якщо ж ці засоби виявляться малоефективними, тоді можна в 1 л води розчинити 2,5 г сірчанокислого заліза (залізного купоросу) і 1 г сірчанокислої міді (мідного купоросу) і давати цей розчин поросятам разом із питною водою з розрахунку 10 мл на одну голову.
Порося може рости погано і у випадку зараження глистами. Їх треба обов‘язково виганяти. Приписані ветеринаром засоби можуть не дати миттєвого ефекту. Тому треба запастися терпінням і суворо дотримуватися гігієни. Можна застосовувати і домашні засоби, скажімо, часник. Дрібно нарізаний його дають з розрахунку 1 г на 1 кг живої ваги. Помічними є і квітки пижма. Їх розтирають на порошок і додають у корм з розрахунку 1 ч. ложка для поросят вагою до 35 кг і 1 ст. ложка – для тварини вагою більше 70 кілограмів.
Якщо тваринам тісно, вони мало рухаються, добові прирости ваги у них на 200 г менші, ніж у тих, що мають достатньо площі для існування.
За відсутності належного освітлення, добре не бачачи свою їжу, свині гірше засвоюють корм. Тож не слід економити на світлі. Фахівці рекомендують, щоб лампочка горіла в хліві не менше 3-4 годин на добу.
Не слід забувати і про прогулянки та водні процедури для тварин. Свиням корисно покачатись у багнюці – у такий спосіб вони знищують паразитів, які поселились на шкірі.