Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Земля-мати, не продавати!


12.09.2019

Фермери Дніпропетровщини стурбовані, що відміна мораторію на продаж сільськогосподарських земель допустить до українських чорноземів іноземців

«Чи стануть українці наймитами на власній землі, чи продовжать далі в Україні зростати земельні латифундії, це хвилює  аграріїв. Там, де землю обробляють місцеві фермери, село продовжує жити, у людей є робота. Місцеві бюджети отримують податкові надходження, а самі аграрії відіграють важливу роль у підтримці соціального і культурного життя громади. Допуск іноземців до нашої землі є реальною загрозою економічної безпеки і призведе до наростання суспільної напруги, пришвидшить деградацію українського села. Ми переконані, що земля має бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не предметом наживи іноземців та олігархів, - заявив регіональний представник Всеукраїнської аграрної ради у Дніпропетровській області Сергій Семенченко.
Жваво обговорювали питання продажу землі фермери Томаківського району погожого суботнього дня 8 вересня, відірвавшись від ще не завершених польових робіт. 
«Чому сільськогосподарська галузь, яка дає державі до 40% валютних надходжень, залишилась без профільного міністерства, чому при іноземних посольствах скрізь введено посади радників з аграрних питань. Всі чекають  на український ринок земель, а нас, фермерів хочуть прибрати, бо ми створюємо конкуренцію, - такі питання і думки звучали  під час обговорення. 
«Землю має купувати держава, щоб потім надавати її в оренду, – переконана голова СФГ «Скорук А.В.» Тамара Скорук.
Вже через два дні фермери Томаківського району взяли участь в зібранні, ініційованому обласною асоціацією фермерів та приватних землевласників. До слова запросили Віктора Карпенка, голову Союзу сільгоспвиробників Дніпропетровської області, Віктора Дубовика, депутата обласної ради, голову постійної комісії облради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села, Сергія Семенченка, регіонального представника Всеукраїнської аграрної ради у Дніпропетровській області та всіх небайдужих аграріїв. 
Запровадження ринку землі не може бути прийняте без публічного обговорення, без референдуму, – наголошували сільгоспвиробники.
Переважна більшість фермерів розуміє, що процес продажу землі невідворотній, але треба зробити все, аби українська земля не стала власністю іноземців.  Уже розпочато збір підписів. І якщо фермерів не буде почуто, вони діятимуть більш радикально.
Голова ініціативної групи місцевого самоврядування Січеславщини Анатолій Балахнін вдало порівняв: «Земля, як мати, її не можна продавати!».
Фермери прийняли звернення до української влади, аби їхній голос був почутий, а вони й надалі могли господарювати на землі.
Олександр ПЕТРЕНКО.
На знімку: у вівторок, 10 вересня, у Будинку профспілок у Дніпрі фермери області обговорили питання щодо зняття мораторію на продаж земель. Наймасовішою та найактивнішою на цьому зібранні була фермерська делегація Томаківського району.