Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Земля сповна віддячить!


11.03.2020

У 2008 році господарство, де працював автор статті агрономом, отримало на 80-ти гектарному полі врожайність озимої пшениці сорту Фаворитка по 102 центнери на круг. Про цю подію тоді писала наша газета та інші видання. Сьогодні досвідчений агроном вже на пенсії. Він досі переймається проблемами рослинницької галузі. Ось його думки, викладені у листі до редакції.
 Важливо правильно підібрати насіння. На сьогодні зареєстровано більше вісімдесяти сортів озимої пшениці. Із них усіх вирощував би тільки три сорти. Вони є гарантією прибутку, хоча, коли рекламують, всі супер. Зараз продають їх на всіх сайтах і через всі газети. Кругом супереліта і еліта. А ви ніколи не задумувались, де ж це скільки цієї еліти взялось. Правильно – на бірках еліта, а в мішках у кращому випадку – друга репродукція. Купили, посіяли, добрива внесли, мріяли отримати по 70 ц/га, а вийшло по 30 ц/га. І думаєте, а хто ж дурень? Звісно, що сам. Але тут ризиків багато. 
Можете купити хороше насіння, а наробити дурниць при посіві, з добривами, з гербіцидами. Багато чого треба знати. Тільки тоді, коли все буде зроблено правильно, тільки тоді ви отримаєте задоволення від своєї праці і прибуток. А ще обов’язково треба обробити насіння пшениці і посіви навесні антибіотиком. Він допомагає пшениці легше перенести різні погодні стреси і покращує засвоювання поживних речовин із ґрунту за рахунок кращого розвитку коренів. Але хороший урожай, це коли зроблено все і в той час, коли це треба рослині. Інколи чуєш, що внесли 300 кг селітри на ґектар, а результатів нуль. А чи тоді внесли, коли треба, чи просто вкинули в землю. Я розумію, зараз майже немає місця, де можна отримати фахову консультацію. Молодь, яка отримує диплом агронома, йде працювати у фірми менеджерами з продажів, а не до фермера. Та й не дуже їх фермер чекає, бо добре платити не хоче. А даремно. Один приклад. Фермер з великими боргами плаче, просить допомоги: урожай пшениці – 20-24 ц/га, соняшника – 5-8 ц/га. Сльози проливає крокодилячі. Допомогли, зробили все правильно. Пшениця  –  52 ц/га, соняшник  – 21 ц/га. Ожив, уже не сльози, а посмішка, на другий рік все правильно. Пшениця –  64 ц/га, соняшник  – 27 ц/га. Посмішка ширша, новий потужний імпортний трактор, побудовано велике зерносховище і ще багато чого. Діти його в блокнотик все записували коли і що сіяли, чим обробляли. Місцеві фермери, у яких він раніше насіння на посів купував, почали купляти насіння у нього. Це вже не по  4 тисячі гривень за тонну здавати, а по 8 тисяч. Розумієте? Краса! Уже ніби й не в Україні живеш, а десь на Мальдівах. Через два роки його дітки сказали, що вони вже й самі знають все і ніякої допомоги їм не треба. Ще через рік вони повернулись туди, де були три  роки тому, на своє, відведене Богом місце. Тепер знову плачуть, і ніхто їм уже не допоможе… 
Це я до того, що прислухайтесь до розумних порад, бо це обов’язково вам колись допоможе. Працювати на землі цікаво, і коли з любов’ю до неї ставитися, то вона завжди тобі віддячить. Працюйте так, щоб у вашій кишені завжди було і дітям на морозиво, і дружині на квіти. Не забувайте, що у вас залишилось лише два роки для того, щоб впевнено увійти в земельний ринок. Хто запізниться, того, звісно, живцем з’їдять. Ви можете спокійно плюнути на цей ринок і послати всіх куди подалі. Зараз за гектар паю дають по 3 тисячі гривень. Дайте 5 тисяч, і ні один пайовик вас не покине ніколи.
Скажете – багато? Дурниці! Піднімайте рентабельність і працюйте на здоров’я. Земля вам віддячить. І не дуже поспішайте: ефективне господарство, яке ви можете самі проконтролювати, це 500 гектарів і не більше тисячі. Мені дуже хочеться поспілкуватися з іншими аграріями і почути їхню думку стосовно піднятих тем. Телефонуйте (066) 4313402.
Василь ІВАНЧЕНКО, агроном. 
Павлоградський район,
Дніпропетровська область.