Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Земля в розстрочку?


24.11.2011

Одна з новацій, закладених у проекті закону «Про ринок земель», що його парламент незабаром має розглянути в першоиу читанні, - можливість розстрочення платежу при купівлі земельної ділянки. Про нюанси цієї норми у законопроекті розповідає Євген Бердніков, директор Департаменту нормативно-правового забезпечення розвитку земельних відносин Держземагентства.

- Отже, законопроект передбачає, що можна буде придбати земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності з розстроченням платежу?
- Таку можливість законопроектом передбачено. Насамперед ця можливість пов'язана з виконанням наступних умов. Фізична або юридична особа - переможець аукціону повинен протягом 30 днів після підписання договору купівлі-продажу зробити перший внесок. Відповідно до проекту закону, це не менше 50% від загальної суми. Інші 50% згідно цього договору він може сплачувати протягом максимум 5 років. Є одна дуже цікава умова, яка стимулює купувати земельну ділянку саме з розсроченням платежу. Громадянин або юридична особа, яка перемогла в аукціоні, набуває права власності вже після внесення першого платежу. Тобто не треба чекати 5 років для того, щоб отримати правовстановлюючий документ на землю. Це зроблено для того, щоб людина після сплати 50% вже могла користуватися ділянкою, наприклад, для залучення іпотечних кредитів. Але поки вона не сплатила вартості земельної ділянки, діє заборона на продаж ділянки.
- Хто зможе скористатися цим правом розстрочки?
- Розстрочка передбачена у випадку купівлі-продажу тільки земель сільськогосподарського призначення. Таких випадків є чотири. Перший: коли це фермер, який хоче придбати земельну ділянку, що вже знаходиться в нього в постійному користуванні або в оренді. Другий випадок: коли людина купує земельну ділянку, якою вже користується в статусі особистого селянського господарства але понад норму безкоштовної приватизації (тобто більше 2 гектарів). Третій: коли це молодий спеціаліст, має відповідну сільськогосподарську освіту і хоче придбати земельну ділянку для ведення сільськогосподарської діяльності (товарне сільськогосподарське виробництво, фермерське або підсобне господарство). Четвертий випадок: коли людина має намір придбати деградовану або малопродуктивну земельну ділянку з метою її залуження, заліснення або створення об`єкту заповідного фонду.