Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зерно нового врожаю


22.07.2015

Під час селекторної наради під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка було обговорено стан збиральної кампанії та проблемні питання проведення жнив в областях.
Станом на 20 липня в Україні намолочено 13,5 млн. тонн зерна за середньої врожайності 32,1 ц/га. У тому числі, намолочено 8,8 млн. тонн пшениці, 4,4 млн. тонн ячменю, 285 тис. тонн гороху, 841 тис. тонн ріпаку. Найбільше зерна намолотили аграрії Одеської області (2,5 млн. тонн), Миколаївської (1,7 млн. тонн), Дніпропетровської (1,5 млн. тонн), Запорізької та Херсонської (по 1,2 млн. тонн). Найвища урожайність зернових і зернобобових у Волинській (49,8 ц/га), Хмельницькій (48,3 ц/га), Івано-Франківській областях (47,1 ц/га). «Спостерігаємо цілком прогнозовану ситуацію. Там де посіви були доглянуті, отримують урожайність 6 тонн з гектару і вище. Там, де не було належного ресурсного забезпечення, рівень може складати 2-3 тонни з гектара», - повідомив директор Департаменту землеробства та технічної політики Володимир Топчій.
Темпи жнив стримують несприятливі погодні умови. Через опади у шести областях обмолочено менше 10% посівних площ. Ситуацію також ускладнює недостатня кількість зернозбиральної техніки. Наразі налічується 50 тис. комбайнів, серед яких тільки 20 тис. високопродуктивних, у тому числі 2 тис. одиниць працюють у складі механізованих загонів.
«Південні регіони залучили 4 тисячі зернозбиральних комбайнів, які у міру збирання та дозрівання хлібів переміщуються на Північ. Діючий порядок видачі дозволів на участь у дорожньому русі комбайнів між регіонами потребує удосконалення, необхідно прискорити переміщення та зменшити термін простою техніки. Це питання ми відпрацьовуємо спільно з управлінням ДАІ МВС України», - підкреслив Володимир Топчій.