Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Жіночі секрети


18.07.2015

Проблеми жіночого здоров’я багато хто в наших селах досі вважає надто інтимною темою, тому про це бояться говорити навіть з рідними, близькими людьми. А до лікарів жіночки звертаються, коли вже терпіти несила чи швидкою доправили. І живуть, бідкаються жінки зі своєю жіночою проблемою роками. Ми вирішили сьогодні зняти табу із цієї теми і звернулися до спеціалістів провідного медичного центру Придніпров‘я – Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. На запитання нашого кореспондента люб’язно погодилась відповісти лікар-гінеколог вищої категорії з 30-річним стажем, яка 6 останніх років поспіль завідує гінекологічним відділенням лікарні ім. Мечникова, Наталія Єнотова.

- Наталіє Володимирівно, розкажіть про специфіку гінекологічного відділення Дніпропетровської клінічної лікарні ім. Мечникова, які маніпуляції тут виконують і наскільки доступна, на вашу думу, сьогодні ця сфера медичних послуг для мешканців сільської місцевості.

- У нашому гінекологічному відділенні зосереджуються найбільш складні хворі гінекологічного профілю, вагітні до 22 тижнів з ускладненнями, а також гінекологічні хворі з тяжкими супутніми діагнозами. Зокрема, якщо жінці потрібна операція, а вона перенесла інсульт, інфаркт, то це досить складно, хоча операція може сама по собі бути простою. Перебувають також у нас і вагітні із серцевою і нейрохірургічною патологією, захворюваннями крові тощо. Загалом відділення розраховане на 50 пацієнтів. Приблизно 60% оперуємо, 40% лікуємо консервативними методами.

Лікарня наша обласна, тому жителі області – наш пріоритет, хоча до нас звертаються і мешканці міст, в тому числі і Дніпропетровська. Жодній жінці ми не відмовляємо. При нашій лікарні працює консультативна поліклініка, де щодня, окрім вихідних, з 9.00 до 15.00 ведуть прийом гінекологи, тут же можна провести безкоштовне ультразвукове дослідження на сучасному апараті.

Операції ми робимо безкоштовно, однак, на жаль, медикаментозне забезпечення недостатнє, і тому пацієнтка повинна сама себе забезпечити ліками для проведення операції та наркозу. До нас недавно звернулася жіночка, їй десь сказали, що операція коштуватиме 50 тисяч грн., і вона хотіла навіть квартиру продавати. Насправді вона у нас за операцію заплатила в 10 разів менше і була дуже здивована такою різницею в цінах.

- Чи потрібне направлення при зверненні до клінічної лікарні, чи не скаже лікар, що «ви прийшли з вулиці»?

- Багато жінок телефонують нам і скаржаться, що у місцевих лікарнях не дають направлення. Я хочу офіційно заявити, що вас приймуть і без направлення, обов’язковий тільки паспорт з реєстрацією в межах Дніпропетровщини. Кожна жінка області має право на консультацію на рівні нашої обласної лікарні, можна отримати консультацію і у завідувача відділення, і у професора. Ми тут працюємо для хворих, а не хворі для нас.

- З якими жіночими хворобами сьогодні найчастіше доводиться Вам зустрічатися?

- Міома, кіста яєчника, поліпи – все це зустрічається досить часто. Ми є центром з лікування міоми матки. За статистикою, кожна третя жінка хворіє на міому, але оперуємо ми тільки кожну десяту. Щоб не довести себе до необхідності оперативного втручання, треба кожній жінці хоча один день із 365 виділити для того, щоб відвідати лікаря-гінеколога, навіть не маючи ніякої гінекологічної патології. На ранній стадії невеликі міоми можна лікувати консервативно, великі треба оперувати. Бувають такі міоми, що у 24 роки ми були змушені у дівчини видалити матку, хоча в неї не було ще дітей. Вчасне звернення дало б змогу провести органозберігаючу операцію, бо основне призначення жінки – бути матір’ю.

Кіста – одна із найбільш розповсюджених патологій, яка в обов’язковому порядку підлягає хірургічній корекції, хоча є невелика кількість випадків, коли можливе лікування, але тільки на ранніх стадіях. Прикро, але кісти зустрічаються і у дівчаток. При виявленні кісти повинна бути онконастороженість, оскільки ці новоутворення можуть ставати злоякісними.

Поліпи – нарости слизової в матці – теж доволі часто зустрічаються, хоча до тяжких захворювань ми їх не відносимо. Але поліпоз завдає певного дискомфорту жінці, може викликати кровотечі і як наслідок призводити до анемії. Тому поліпи видаляємо методом гістероскопії. Для цього у нас є спеціальне обладнання.

- З чим пов’язано, що тяжкі жіночі патології виявляються не тільки у жінок, але і у дівчат, які ще не народжували?

- Сьогодні існує дуже велика кількість статевих інфекцій. Причому вони варіюють і часто протікають безсимптомно, тобто дівчина і не знає, що вона інфікована. А коли вже піднімається температура, відчуває біль, ми вже спостерігаємо процеси злипання труб, що веде до безпліддя. Тож хотілося дівчаткам порадити про необхідність бар’єрної контрацепції. Серед молоді прийнято з питань контрацепції радитися з подружками, які мають якийсь сексуальний досвід, але які є не дуже розумними. Треба знати, що є маса контрацептивів, які у певному віці можуть зашкодити здоров’ю дівчини. Тому в питаннях контрацепції потрібно радитись тільки з лікарем-гінекологом, до якого обов’язково слід звернутись з початком регулярного статевого життя.

- Як часто пацієнтами вашої клініки стають мешканці сільської місцевості і які поради ви могли надати, щоб попередити ті складні проблеми, якими жінки нехтують, не приділяючи достатньо уваги своєму здоров’ю.

- Ви знаєте, це мій біль, але щомісяця до нас привозять у тяжкому стані сільських жінок, яким у 80-90-х роках були встановлені внутрішньо маткові спіралі. Ця так звана петля Ліпса допомагала, добре стояла, але зараз в період менопаузи через ці спіралі у жінок утворюються величезні гнійники. Одну жінку нам навіть не вдалося врятувати, запізно лікарі виявили причину високої температури, до нас її доправили, коли гнійники прорвали, почався розлитий перитоніт, і ми, на превеликий жаль, втратили людину. Тому, користуючись нагодою, хочу звернутися до жіночок, які до сих пір носять ці спіралі, терміново піти до лікаря і видалити їх. Ця процедура нічого не коштує, але збереже життя і здоров’я. Треба пам’ятати, що спіраль – це чужорідне тіло, її встановлюють на 5 років. Дехто говорить, що уже 20 років носить і нічого, але це, як кажуть, до пори до часу. А далі ми стикаємося з дуже важкими випадками, повторюсь, щомісяця!

Турбують і дивують сільські жінки, які мають такі патології, як опущення і випадіння матки. Роками вони терплять ці муки, не звертаючись до лікарні. Нещодавно поступила одна така хвора 87 років від роду. А коли ж почалась ця недуга? – запитую. «Та років у 67. Думала, скоро помру. А тепер уже не можу терпіти, я напишу всі розписки, хай я вмру на операційному столі, ніж так мучитись»,- каже. Чого ж не звернутись 20 років тому, коли стан серця дозволяв без ризику прооперувати і допомогти жінці вчасно?

- Які унікальні випадки зустрічались у вашій практиці?

- Недавно оперували 18-річну дівчину із Павлограда, у якої виросла гігантська міома в матці. Ми не тільки успішно видалили її, хоча пухлина була близько 6 кг, але головне – ми залишили дівчину з маткою – і це справжня перемога.

Унікальним випадком стало для нас виношування бабусею своїх онучат. Так сталося, що у 24 роки молодій дівчині довелося видалити матку, і вона не могла мати дітей. На сурогатне материнство грошей не було. Тож у Харкові було зроблене у пробірці запліднення клітин, взятих у молодої пари, а 54-річна мати дівчини під нашим пильним наглядом важко виношувала своїх онуків. Але народила двох здоровеньких хлопчиків.

- Шановна Налаліє Володимирівно! Дякуємо Вам за цікаву, повчальну і компетентну інформацію, а ще за ту титанічну роботу, яку Ви і Ваш колектив виконує, щоб повернути жінкам здоров’я і радість материнства.

Розмову записала Світлана ГУДЕНКО.