Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Журавлина


04.04.2013

Древні римляни називали журавлину «кульками, зарядженими життєвою енергією», а в наших краях - болотяним лікарем. Вчені давно розгадали секрет цілющих властивостей ягоди. І на таку оцінку вона заслуговує. Це і ліки, і вітамінний комплекс, і незамінний харчовий продукт. У її плодах сконцентровані необхідні для нашого організму речовини - бор, залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срібло, фосфор та інше. Це також кладова вітамінів В1, В2, С, К, РР. Крім того, журавлина збагатить наш організм корисними кислотами, такими як бензойна, лимонна, хінна, яблучна, а також іншими біологічно активними компонентами.

Доведено, що морс, кисіль, настоянка та інші напої з журавлини поліпшують розумову та фізичну активність організму, а сік із журавлини з настоянкою або відваром шипшини - чудовий тонізуючий засіб, який не можна порівняти з жодним "енергетичним" напоєм.
Журавлину використовують як жарознижувальний засіб при різних простудних захворюваннях, а також гіпо- і авітамінозах. У її ягоді міститься багато таніну. Ця речовина має особливу здатність збирати в організмі різні хвороботворні бактерії і виводити їх назовні. Тому дуже корисно запивати ліки соком із журавлини, або напоєм з неї.
Морс із журавлини – чудовий засіб проти застуди, він виводить з організму токсини, які у великій кількості накопичуються під час простуди, і втамовує спрагу. А сік, змішаний з медом, не лише допомагає відкашлюватися і боротися з ангіною, а й підвищує імунітет, рятуючи від чергової застуди або грипу.
Журавлина багата і на антиоксиданти, тому в стародавні часи її називали "молодильною" ягодою. В ній найбільший вміст фенолу, що має бактерицидні властивості. Допомагає вона і при серцево-судинних захворюваннях, і гіпертонії, нормалізує обмін речовин і захищає нашу сечову систему, перешкоджає утворенню тромбів у кровоносних судинах. Плоди, розтерті з медом, допомагають при атеросклерозі.
А чи можна вживати журавлину хворим на цукровий діабет? Звичайно ж, завдяки тому, що ця ягода стимулює функцію підшлункової залози.
Журавлина - це єдина ягода, яка може зберігатися у свіжому вигляді до наступного врожаю. У дерев'яних діжках, наповнених водою, вона зберігається, без втрати своїх харчових і біологічних властивостей, до весни. Адже своєю стійкістю журавлина зобов'язана органічним кислотам, що містяться в ній, які виконують роль природних консервантів і не дають ягоді зіпсуватися. А в морозилці ягоди журавлини також можуть пролежати до наступної осені і не втратять своїх корисних властивостей.
У ці весняні дні ягода журавлини - дуже надійна палочка-виручалочка, ось і скористайтеся нею.
Але слід пам'ятати, що в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисний, так і шкідливий, і журавлина не виняток з цього правила. Лікарі попереджають, що споживання журавлини протипоказано людям, що мають гастрит з підвищеною кислотністю, а також захворювання печінки. Відповідно, не можна її вживати і людям, які часто страждають від печії.
Кислоти, що входять до складу журавлини, здатні подразнити слизову оболонку дванадцятипалої кишки і шлунку. Також журавлина не рекомендується тим, у кого ослаблена зубна емаль, оскільки ця ягода здатна її зруйнувати. Тому вживайте її виходячи зі своїх індивідуальних особливостей і потреб.