Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зi свiтлим Великоднем!


27.04.2016

Великдень - найбільше християнське свято. Цей день вважається днем Воскресіння Ісуса Христа і має ще одну назву - Пасха. Великдень багатий різноманітними народними звичаями. На це свято, як і на Різдво, повинна зібратися вся родина, адже це – «Великий День».

З давніх часів зазвичай на Великдень до часу повернення сім’ї з церкви вже був накритий багатий стіл. Головна умова - з цього дня закінчується Великий піст, стіл заставляється всілякими ситними стравами - поросям, бужениною, холодцем, шинкою, різноманітними сирами, молочними продуктами. Загалом, пасхальний стіл не має обмежень, але риба на ньому, як правило, не присутня. До речі, також зазвичай немає гарячих страв. Вагомий, між іншим, аргумент: це щоб господарка не подавала на стіл, а веселилася разом з гостями.

Великодній сніданок розпочинається молитвою. Після молитви глава родини бере свячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих із родини), зі словами благословення роздає яєчко і промовляє: «Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров’ям на довгії літа. Щоб Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми змагалися зростати духовно і виховували у такому ж дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других дочекатися. Христос воскрес!» - «Воістину воскрес!» - відповідають усі присутні за святковим столом.

Після свяченого яйця всі їдять паску і все, що приготували на свято.