Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зимівля малинових насаджень


05.02.2016

Шановна редакціє! Ми займаємося вирощуванням малини, смородини, аґрусу, ожини. А оскільки ваша газета розрахована в основному на жителів села, ми раді поділитися власним досвідом. Сьогодні наша розповідь про зимівлю малини.

З повагою М. Макаренко.

ЧИ безпечні для малини сильні морози, чи потрібно укривати надземну частину ягідників?

Існує інформація, що малину потрібно восени зв’язувати у пучки, пригинати до землі дугою, настільки можна, щоб тільки не поламати пагони, пришпилити і вкрити снігом. Але так роблять в Росії, де морози сягають нижче 30 градусів. В Україні таких низьких температур не буває, тож немає і потреби накривати пагони, хоча можливе висушування пагонів при сильних північних і східних вітрах і низьких температурах. Тож потреба укриття існує хіба що на півночі України. У нас, в центральній частині, якщо і трапляються морози на 2-3 доби до 25 градусів , то шкоди вони не завдають. А коли постійна мінусова температура від листопада і до березня, то зимує малина дуже добре. Малина боїться більше зимових відлиг. Після пожовтіння листя і до січня у малини наступає природній стан спокою. Коли трапляються зимові відлиги, а снігу немає, земля не мерзла і тримається плюсова температура по декілька днів, бруньки починають оживати, потім наступають морози -15 і нижче. У малини вимерзає надземна частина, але весною кущ відновлюється і наступні роки знову гарно росте і плодоносить. У минулі роки саме через відлиги повимерзало багато пагонів різних сортів малини.

З початком січня, коли тримається тепло, рослини починають пробуджуватись і розвиватися. Коли ж температура мінусова, вони переходять до вимушеного стану спокою і перебувають у ньому до весни. Коренева система може підмерзнути, коли температура опуститься до мінус 22-24 градусів, але такого не буває. Земля накривається снігом, і туди такий холод не проникає. Можуть підмерзати молоденькі ще білі всмоктуючі корінці. Можна на зиму землю замульчувати. Це створить певний захист від морозу у безсніжжя. Основна маса коріння розміщується в радіусі 50 см і на таку ж глибину.

У сучасних ремонтантних сортів, пагони яких зрізують на рівні ґрунту, таких проблем немає. Із зрізанням пагонів також знищуються шкідники та захворювання. Як кажуть, «немає пагонів - немає проблем».

Стійкі до морозів, хвороб та шкідників такі сорти малини: Глен ампул, Глен файн, Октавія, Патриція та інші. Сорти Полісся, Зюгана, Еріка можна вирощувати по два врожаї на пагонах поточного року та дворічних. А сорти Полка, Палана, Хімбо топ, Джоан Джі краще вирощувати ягоди на молодих пагонах. Після пожовтіння листя все зрізують на рівні ґрунту, якщо не встигли восени, то рано навесні до набухання бруньок.

М. МАКАРЕНКО,с. Любомирка, Олександрівський район, Кіровоградської область.