Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зимові опеньки


23.12.2010

Наприкінці осені закінчується грибний сезон. Але є гриб, який порушує звичні правила і стійко переносить негоду, - фламуліна бархатиста або опеньок зимовий. Незважаючи на широке розповсюдження в природі, його мало збирають, бо хто піде в ліс після заморозків? Але вже якщо ви скуштували зимовий гриб, навряд чи відмовите собі в задоволенні зробити це ще раз. А збирати його можна не лише в лісі, а й без особливого клопоту вирощувати на звичайному підвіконні.

НАЙБІЛЬШ придатний субстрат - тирса листяних дерев. Можна використовувати і лузгу соняшнику, солому, гречане лушпиння. 
Підготовлений субстрат замочують на 20-24 години, віджимають і набивають ним - на третину або наполовину - одно-дволітрові скляні банки. Закривають кришками або ватно-марлевими пробками. У кришці має бути отвір (2 см), який також закривають ватно-марлевою пробкою. Потім субстрат пастеризують - ставлять банки в каструлю з водою і кип'ятять на слабкому вогні 1,5-2 год. Наступного дня або через день процедуру повторюють. Після того, як банка з готовим субстратом охолоне, приступають до посадки гриба.
Чистими руками акуратно відламують кілька невеликих шматочків від грибниці, відкривають банку і опускають туди злегка розім'ятий посадковий матеріал. Пробку відразу ж закривають, а банку ставлять у тепле місце (20-24°С). Проростає грибниця за 20-30 діб. Як добре вона розвивається, можна судити за зовнішнім виглядом. При надлишку вологи на поверхні субстрату з'являються бурштинові краплі, при недостатності - грибниця піднімається по стінках банки у вигляді білого пуху.
Світло під час проростання необов'язкове, але коли грибниця проросте, банки переносять на підвіконня, краще на північному боці (якщо сонце занадто яскраве, знадобиться незначне затінення). У холодну пору року банки з грибним субстратом можна перенести на засклений балкон: зниження температури до 10-15°С стимулюватиме закладання плодових тіл і якісний їх розвиток.
Коли гриби доростуть до вершини банки, кришку знімають, а горловину обгортають смужкою щільного паперу або картону заввишки 5-10 см. Гриби будуть витягатися з банки і триматися вертикально. Дуже важливо в цей момент підтримувати високу вологість повітря (85-95%) і хорошу вентиляцію. Для цього картон якомога частіше змочують і капелюшки грибів обприскують з пульверизатора.
Коли плодові тіла вже вилазять з банки, обв'язку знімають і зрізають гриби. Врожайність складе 25-30% від ваги зволоженого субстрату. Після збирання врожаю банки з субстратом знову закривають, але в тепле місце не ставлять. Через один-два тижні чекайте другу грибну хвилю.
Оригінальний спосіб вирощування зимового опенька запропонував доцент Донецького університету Л. Фільчаков. За поживну основу він використовує звичайний гарбуз. Чистим ножем прорізає у ньому невеликий отвір і через нього всередину плоду поміщає кілька шматочків грибниці. Отвір прикриває целофаном, закріпивши його лейкопластирем. Гарбуз ставить у тепле місце, а днів через 25 акуратно переносить у вологе й прохолодне приміщення. З цього моменту чіпати гарбуз не можна. Численні точки, які незабаром з'являться на ньому, будуть означати не що інше, як зачатки плодових тіл гриба. При ретельному догляді урожай грибів гарантований. Зрізати опеньки треба тоді, коли капелюшок стане плоским, але до того, як ніжка ще не стала коричневою.
Капелюшки зимового опенька можна смажити, солити, але особливо смачні вони мариновані.