Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зимовий город


17.11.2011

Помідори
При бажанні взимку помідори можна з успіхом вирощувати на добре освітленому вікні. При цьому все, як зазвичай, - поживна грунтосуміш, полив, доосвітлення, підігрів тощо.
Кращими сортами для цього є Грунтовий грибовський 1180, Перемога 165, Первісток 190, а також Де-Барао, Буштоматен, Соната і Форма 10-77, Ефемер, Ляна, Балконне диво. Справді унікальні в цьому плані багаторічні помідори сортів Крайова і Перуанські, вегетаційний період у яких 90-95 днів.
Восени заготовляють родючу земляну суміш: 2 частини листової землі (з лісопосадки), 1 частина торфу і 1 частина чистого піску. У 3-літровий глиняний горщик насипають шар чистого промитого гравію або дрібні шматочки червоної цегли (товщиною 3 см), а зверху – приготовлену суміш і утрамбовують. Перед висіванням насіння помідорів протягом 25-30 хв. витримують у розчині марганцівки (10 г на 1 л води), після цього добре промивають чистою водою. Висаджують у центр горщика на глибину 10-15 мм і рясно поливають. Закривши горщик склом, ставлять його на підвіконня з південного боку.
Якщо скло «запітніє», значить вологи в горщику достатньо. Коли на склі з внутрішнього боку утворюються великі краплі, трохи прочиніть його, щоб зайва волога випарувалася.
Сходи з‘являються через 6-7 днів. Через кілька днів скло прибирають, а через півтора-два тижні зайві рослини у горщику видаляють, залишаючи лише одну, найсильнішу.
Земля в горщику має бути постійно вологою. Після 11-го справжнього листка з’являється перша зав’язь. З цього моменту рослину підживлюють добривом для кімнатних квітів «Віто». Поруч зі стеблом встромляють дерев‘яний кілок довжиною 60-70 см, до якого прив’язують рослину. При висоті куща близько 50 см верхівку потрібно прищипнути. Квіточки обов‘язково запилюють за допомогою пензлика. Робити це треба у день розкриття квітки. Через 90-100 днів після посадки зривають перші дозрілі помідори. Наливаючись, плоди своєю вагою можуть обламувати гілки, тому їх необхідно своєчасно підв‘язувати.
Посадивши помідор у листопаді, вже у березні до столу матимете свіжі томати. А на початку травня, коли на вулиці стане тепло, кущі винесіть на балкон чи подвір‘я, поступово привчаючи їх до відкритого повітря. Зазвичай листя в них стає темно-зеленим, розкішним. Одночасно посилюється і цвітіння.

Огірки
Вирощувати свіжі огірки на підвіконні взимку - цзаняття захоплююче, але не просте.
Головна умова отримання врожаю огірків у кімнатних умовах - наявність вікон, що виходять на південь, схід чи захід. Найкращий варіант, звичайно, коли вікна виходять на південь, при розташуванні ж їх на північ – усі ваші намагання марні.
Насіння має бути високих сортових якостей, призначене для кімнатних умов. Сорти та гібриди огірків, які найкраще плодоносять у кімнаті: ТСА-211 (Машук), Кімнатний Ритова, Дружний 85, Роднічок, Зозуля. Добре плодоносять і в кімнаті, і у відкритому грунті огірки сорту Малиш. Вже через 35-40 днів після висіву насіння можна скуштувати перші огірочки. Рослини не виткі, майже стоячі. Огудина 40-50 см. У пазусі кожного листка по три-чотири зав’язі.
Великий інтерес для вирощування в кімнатних умовах представляють партенокарпічні сорти та гібриди, які плодоносять без запилення. Це гібриди Грибівчанка, Московський тепличний, Легенда.
Для вирощування розсади знадобиться ємність об’ємом до 0,5 л. Простіше і доступніше використовувати металеві банки з-під овочевих консервів, всередині покриті шаром харчової фарби. Не можна використовувати алюмінієвий посуд. Для подальшого вирощування і плодоношення розсаду пересаджують у 5-літровий горщик. Горщик ставлять на піддон, на які-небудь підставки так, щоб він не торкався дна - розрив 1,5-2 см.
Інтенсивність дозрівання огірків на підвіконні взимку можна підвищити, довівши тривалість світлового дня за допомогою доосвічування до 10-12 годин. Відстань від люмінесцентної лампи до поверхні рослини має бути не менше 5-6 см (з метою уникнення опіків рослини). У міру росту рослин лампи потрібно піднімати.