Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Змити» втому й біль... яблучним оцтом


10.06.2011

Якби медики спробували скласти список усіх корисних кислот, він вийшов би на цілу сторінку! Так, тільки серед вітамінів можна назвати аскорбінову, нікотинову, пантотенову, фолієву тощо. Проте, оскільки вони все-таки є ліками, дозувати їх треба дуже ретельно. Але є й інші! Усім відомо, що, наприклад, лимонну кислоту або оцет не потрібно виміряти в міліграмах і мілілітрах – їх застосовують у кулінарії.
ПРОТЕ серед усіх «їстівних» кислот особливе місце посідає яблучна – так звана конструктивна (будівельна) кислота, яка, з’єднуючись в організмі з мінеральними речовинами і лужними елементами, відіграє важливу роль у багатьох біохімічних реакціях, що проходять у нашому тілі. Це з’єднання, наприклад, украй потрібне при травленні, а також сприяє нормалізації згортання крові й утворенню червоних кров’яних тілець. Окрім того, воно бере участь у процесах енергозабезпечення, регенерації клітин епітелію, сприяє загоєнню ран та оздоровленню судин.
У щоденному харчуванні джерелом яблучної кислоти для нас є фрукти, ягоди і соки з них. Але особливо на цю корисну речовину багатий яблучний оцет! Його застосовують і в класичній, і в народній медицині.
Які ж недуги допомагає здолати яблучний оцет і як його застосовувати?
1. Хронічна втома
Найбільш відома (і корисна для сучасної людини) властивість яблучного оцту – це здатність тонізувати й укріплювати організм. Особливо при синдромі хронічної втоми!
Лікування «оцтовим тоніком» проводять так: один раз на день після їди, ліпше вранці, випивають 1 скл. кип’яченої води кімнатної температури, в якій розчинено 1 ч. ложку меду, 1 ч. ложку яблучного оцту та 1 краплю йоду.
2. Головний біль
З цією неприємністю допомагає впоратися ванна з додаванням яблучного оцту (1–2 скл. на ванну, температура води має бути близько 36 градусів, тривалість процедури – 15 хв). У деяких випадках полегшити біль можна змочуванням розбавленим навпіл з водою яблучним оцтом скронь, а також ділянок над бровами і за вухами.
3. Свербіння шкіри
Яблучний оцет має високий протибольовий та протисвербіжний ефект. Якщо вас укусила якась комаха, достатньо просто прикласти на місце укусу серветку, змочену яблучним оцтом, і неприємні відчуття скоро зникнуть. Такий компрес здатний позитивно впливати навіть при нейродермічному свербінні.
4. Підвищена пітливість
Як стверджують деякі спеціалісти, достатньо якийсь час після душу протирати пахви й ступні розчином яблучного оцту (1,5–2 ст. ложки на 0,5 л води), щоб відновити кислотний баланс шкіри і надовго позбутися прикрої проблеми підвищеного потовиділення. А якщо розчином тієї ж концентрації змочувати губку й регулярно розтирати тіло після водних процедур, то через деякий час ваша шкіра приємно здивує пружністю та шовковистістю.
5. Підвищена температура тіла
Про оцтові обтирання як жарознижувальний засіб ми знаємо з дитинства. Але багато хто ігнорує той факт, що використовувати для цієї мети рекомендують саме яблучний оцет: на відміну від столового, головною діючою речовиною якого є оцтова кислота, він не сушить шкіру і рідко спричиняє алергію, що особливо важливо, коли ви лікуєте дітей.
6. Зайва вага
Худнути за допомогою яблучного оцту доволі просто. Пийте перед їдою 1 скл. води, в якій розведено 1 ст. ложку яблучного оцту та 0,5 ч. ложки меду. Улітку напій можна прикрасити льодом, а взимку підігріти – і смачно, і ефект кращий, ніж від традиційної кави чи чаю.
Увага! Пийте розчин яблучного оцту через трубочку для коктейлів, бо кислота роз’їдає емаль зубів. Після цього неодмінно прополощіть рот чистою водою.
7. Очищення від шлаків
Яблучний оцет – один з найбезпечніших засобів для очищення організму від токсинів і шлаків. Додайте 2 ст. ложки яблучного оцту в літрову пляшку мінеральної води і пийте упродовж дня. Цей напій додасть відчуття свіжості та внутрішньої чистоти.
8. Ангіна
У 1 скл. води розчиніть 1 ч. ложку яблучного оцту. Полоскати горло щогодини.
9. Гіпертонія, запалення нирок
По 2 ч. ложки яблучного оцту, розведеного в 1 скл. води, випивати щодня.
10. Варикозне розширення вен
Поливайте яблучним оцтом на розширені вени й розтирайте вранці та перед сном. Водночас двічі на день випивайте по 1 скл. води з розчиненими у ній 2 ч. ложками яблучного оцту. Приблизно за місяць вени мають почати звужуватися.
Звичайно, перш ніж починати «кисле лікування» самостійно, варто порадитися з лікарем. Хоча протипоказань до вживання яблучного оцту (5%–6%) майже немає, при ерозіях слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки і виразковій хворобі від лікування оцтом слід відмовитися. Крім того, варто дотримуватися «оцтової обережності» тим, хто страждає на гастрит з підвищеною кислотністю.
Не весь оцет однаково корисний!
Білий дистильований (столовий) оцет (зокрема ароматизований яблуками), як і оцет винний, удосталь містить оцтову кислоту. У ній же більше деструктивного, ніж конструктивного. Оцтова кислота здатна руйнувати червоні кров’яні тільця і спричинити анемію, уповільнювати процеси травлення і погіршувати засвоєння їжі, вона подразнює та обпалює слизові оболонки (навіть у невеликих концентраціях), провокує алергічні реакції. Тому, якщо вирішили оздоровитися за допомогою яблучного оцту, пам’ятайте: вам потрібен тільки натуральний 5%–6% продукт, застергає «Сім'я і дім».