Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зміцнюємо імунітет узимку?


12.01.2011

На жаль, уже стало звичним, що як тільки стає зимно, ми починаємо хворіти - застуди, грип, загострення хронічних захворювань. Як же зміцнити імунітет? З цим питанням ми звернулися до фахівця-нутриціолога Наталії Великої, кандидата медичних наук, лікаря вищої категорії. І мова сьогодні піде про роль збалансованого харчування в збереженні здоров’я.

- Справді, взимку імунітет знижується. З похолоданням наш організм переживає холодовий стрес. Крім цього, зі зміною сезону відбувається й біологічна перебудова. Ще однією причиною зниження імунітету є перевтома, яка особливо відчувається із скороченням тривалості дня.
- Як же потрібно харчуватися в цей період року, щоб залишатися здоровим?
- Необхідно забезпечити організм повноцінними білками - саме вони підтримують усі життєво важливі функції організму. Для цього слід споживати м’ясо, рибу, кисломолочні продукти. Останні сприяють нормалізації функцій кишечника і мікрофлори, яка сама по собі здатна синтезувати вітаміни.
Асортимент рослинної продукції - джерела водорозчинних вітамінів дуже обмежений: овочі, вирощені у природних умовах відсутні, а тепличні не містять тієї кількості вітамінів, мікро- і макроелементів і тієї сонячної енергії, яка нам необхідна.
Тому потрібно потурбуватися, аби у раціоні були квашені овочі. Під час квашення утворюється молочна кислота, яка сприяє збереженню вітамінів С і P. Завдяки цьому, корисні властивості овочів не втрачаються у процесі зберігання. Не слід забувати і про заморожені літні заготовки.
Варто пам’ятати і про продукти, які вважаються “зимовими”. Наприклад, гарбуз. Його з повним правом можна назвати продуктом-панацеєю для всіх категорій населення. У гарбузі міститься велика кількість провітаміну А, який сприяє підтримці імунітету, а також він дуже корисний для слизових оболонок і шкіри. Крім того, у гарбузі багато цинку - більше, ніж в інших рослинних продуктах, і селену - головного антиоксиданту. Також у гарбузі багато детоксикантів, які виводять отруйні речовини з нашого організму і добре чистять кишечник та печінку.
- Які ще продукти можна порадити?
- Дуже корисна селера - і для салатів, і для супів. Вона допомагає регулювати обмін речовин, і рекомендована для дієтичного харчування. Ще незаслужено забутий нами топінамбур, що підтримує вуглеводний обмін і мікрофлору кишечника. Цей корінь обов’язково має бути присутнім у раціоні людей з цукровим діабетом і надлишковою вагою.
І, звичайно ж, на столі має бути капуста. Проте потрібно пам’ятати, що вона містить речовини, які зв’язують йод. Тому споживати її краще в обмежених кількостях - не більше 200 грамів на добу, і з йодованою або морською харчовою сіллю. Можна робити салати із додаванням морських водоростей.
- А що стосується напоїв? Що краще пити взимку?
- Як і цілий рік, узимку необхідно вживати натуральні напої. По-перше, свіжовичавлені соки, краще сумішеві, наприклад, яблуко, морква, селера. Це - унікальне джерело вітамінів, але варто пам’ятати, що максимальну користь від них ми отримуємо лише у тому випадку, якщо вживаємо їх разом з білками.
Також дуже корисні узвари й квас - наші традиційні напої. В узварах із сухих фруктів добре зберігаються всі корисні речовини. А квас, як влітку, так і взимку прекрасно відновлює сили. Він робиться з ячменю і жита, зерен, багатих на мікро- і макроелементи. Також до його складу входить пророщений солод, що містить вітамін Е і хлорофіл, який є біостимулятором і м’яким природним імунокоректором. Завдяки цьому квас стає біологічно активним. І не дивно, що він підвищує працездатність і корисний практично всім, якщо не пересолоджений. Хлібний, овочевий або фруктовий, наприклад, яблучний, квас надзвичайно корисний, особливо у період, коли кожне джерело вітамінів на вагу золота.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК. 
(УКРІНФОРМ).