Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Золотий пояс «Чумаків»


20.08.2020

НА ЗРОШУВАНИХ ПЛОЩАХ СПП «ЧУМАКИ» ПЛАНУЮТЬ ВИРОЩУВАТИ КУКУРУДЗУ І СОЮ

«Той, хто працював в авіації, здатний працювати скрізь, – переконаний колишній льотчик, бо в авіації ціна безвідповідальності дуже висока – це власне  життя  і життя пасажирів. Очевидно, від свого батька, Василя Івановича, взяв Сергій Васильович Гарбуз бажання все лагодити і будувати, а від матері – вміння рахувати та господарювати. 
Відоме на всю Україну господарство «Чумаки» у Дніпровському районі колись у своєму складі мало три племзаводи – племінної худоби, свиней та гусей. Оброблялося близько 9 тисяч гектарів ріллі, з них близько 5 тисяч – на зрошенні. Після реформування у «Чумаках» лишилося трохи більше 5 тисяч гектарів землі, а дев’ять насосних станцій, які зебезпечували безперебійне зрошення овочівництва, були розграбовані, як і труби, по яких вода надходила на поля. 
Невідомо, як би склалася надалі доля господарства «Чумаки», аби на початку 2016 року сюди б не прийшли власники, які мають значний досвід роботу в аграрному секторі і вкладають у розвиток сільгосппідприємства значні кошти. Передусім було поставлено завдання зберегти статус племзавода у тваринництві та поступово запустити систему зрошення. Саме цей непростий період і припав на початок роботи керівника господарства Сергія Васильовича Гарбуза. Що зроблено за понад чотири роки – його розповідь.
 
ЗЕМЛЯ - НА ПРОДАЖ?
У 1999-му році в Україні, вважаю, була здійснена найбільша диверсія проти власного народу, коли розвалили колгоспи і почали розпаювання земель в натурі. Тоді в Україні різко знизилося виробництво зерна, сільська інфраструктура була знищена, а землю поділили на клаптики. Можливо, це було зроблено, аби догодити нашим європейським партнерам, вимоги яких часто-густо не співпадали з бажанням нашого народу. Наприклад,цивілізована Європа ставить Україні умову дати дозвіл на вивезення карпатського лісу-кругляка. Нікого не цікавить, що у Західній Україні порушений природний баланс – вона потерпає від повені та підтоплень. І ніхто нам, на жаль, не пояснює, чому, аби спиляти одне дерево у тій же благополучній Австрії чи Швейцарії, треба отримувати урядове рішення. 
Народе без пуття, без чести і поваги,
Без правди в письменах, завітах предків диких,
Ти, що постав єси з безумної одваги
Гірких п’яниць та розбишак великих!
Це  рядки поезії українського письменника Пантелеймона Куліша, написані майже 200 років тому «До рідного народу” актуальні і в наш час. 
Хтось мені дорікне: потужні агрохолдинги та агроформуванння повністю забезпечують державу хлібом ще й на експорт відправляють. Але подивіться на схему наших полів – то тут, то там клаптики по 3-5 гектарів, розкидані по всіх наших площах. Як за таких умов можна працювати крупному агропідприємству? Пайовики-одноосібники не погоджуються об’єднати свої наділи в одному полі – хочуть працювати виключно на своїй землі, навіть якщо вона знаходиться посеред нашого поля… Це створює величезні проблеми, в тому числі і для земель на зрошенні. 
Коли до нас приїхала делегація з Ізраїлю, її очільник Іоаф Хараматі взяв землю у руки, роздивлявся її довго, а потім заплакав. «Ми – на камінні і піску живемо, а ви ходите по золоту», – сказав він. 
Якщо людина хоче зводити будинок – вона спочатку замовляє проект, підшукує матеріали, шукає виконавців робіт. У нас же Верховна Рада поспіхом, серед ночі, приймає Закон про продаж землі, не забезпечивши механізмів його виконання, не сформувавши Держгеокадастр, не утворивши Земельного банку, не провівши референдум. Чи готові ми до продажу землі? Чи може проста людина захистити у наших судах своє право на землю? Навряд чи. Держгеокадастр обіяцють впорядкувати… до 2022 року. 
 
НАД ЧИМ ПРАЦЮЄМО
Агропідприємство, як і будь-яке інше, має працювати як злагоджений годинниковий механізм незалежно від того чи директор на місці, чи у відрядженні. Нещодавно ветеран праці Віра Миколаївна Шляхтіна, якій виповнилося 70 років, зауважила: «Сергію Васильовичу, жнива йдуть, а ми цього не відчуваємо». Напевно ж, пригадує недалеке минуле, коли будь-які жнива були битвою за врожай. 
Чотири роки тому найскладніше було повернути людям впевненість у завтрашньому дні та підтримати їх морально: на їхню психіку вплинули два рейдерських захоплення господарства, кількамісячна заборгованість по зарплаті. Крок за кроком ми йшли до того, аби вселити надію і віру.
Для себе, як керівника, визначив дві ключові задачі: розвиток тваринництва та поступове відновлення зрошення. До 2016 року ні ремонтом молочного гурту, ні відновленням поголів’я, ні належним ветеринарним обслуговуванням тут не займалися. Оскільки попередні власники не хотіли вкладати у все це значні кошти.
З чого ми почали революцію у тваринництві? Перш за все, зрозуміли, що користуватися технологіями радянських часів – собі у збиток. Відтак реконструювали  два корпуси, де встановили поїлки з підігрівом, щоб і взимку корівки могли пити виключно теплу водичку, також облаштували для них стійломісця зі спеціальним покриттям, щоб корівці було зручно лежати. Облаштували літній табір, придбали новий кормозмішувач, обгородили тваринницький комплекс, причому з 2 тис. плит купили лише 50, інші знаходили по всіх усюдах. Встановили відеоспостереження, обладнали дизбар’єр, відремонгтували покрівлю всіх тваринницьких приміщень. Зараз маємо близько 1080 голів ВРХ, в т. ч. 360 – дійного гурту. Цьогорік придбали 120 нетелів та 168 теличок. На кінець року плануємо довести кількість дійного гурту до 400, а згодом – до 700 голів. У минулому році господарство отримало 248 тис. грн. державної підтримки на розвиток поголів’я. І це радує. За часів колгоспно-радгоспної системи поголів’я ВРХ обслуговували б не менше 100 працівників. А у нас їх всього 22, включаючи заступника по тваринництву, фуражира, доярів, скотарів. Вже більше трьох років ми працюємо із застосуванням сучасних методик – замість силосу і сінажу ми згодовуємо нашим молочницям монокорм, який складається з понад десяти компонентів в різних пропорціях. За ці чотири роки ми дійшли до такого рівня, що наше молоко визнане продукцією екстра класу і його охоче приймає у Павлограді ТОВ «Молочний Дім», яке  належить французькій групі «Лакталіс».
У мене є ідея на поливних землях вирощувати найбільш рентабельні культури за системою золотого поясу Америки, куди входять штати Огайо, Індіана, Іллінойс, Айова, частково Міннесота. Там за двопільною системою вирощують сою у кукурудзу. На Херонщині одна із компаній отримує на зрошенні до 5 тонн сої та до 15 тонн кукурудзи з гектара. Наші заплановані  720  гектарів зрошуваних земель мають стати Золотим поясом «Чумаків». Отож, до роботи!
Сергій ГАРБУЗ, 
генеральний директор підприємства «Чумаки».
с. Чумаки, Дніпровський район, Дніпропетровська область.
 
На знімку: нинішні жнива у сільгосппідприємстві «Чумаки» пройшли організовано та злагоджено у максимально стислі строки. Керівник господарства Сергій Гарбуз впевнений, що вітчизняні хлібороби здатні нагодувати хлібом не лише Україну, а й зарубіжжя, якщо їм ніхто не заважатиме. 
До речі, на 160 гектарах зрошуваних площ  тут вирощують найврожайніші гібриди кукурудзи компанії Pioneer, які вже зараз дають  не менше 12 тонн з гектара. При переході на двопільну систему обробітку ґрунту тут будуть чергувати посіви кукурудзи та сої, вносячи під кукурудзу з осені весь кормплекс мінеральних добрив, а навесні - лише стартові добрива.
СПП «ЧУМАКИ» 
52020, Дніпропетровська область, 
Дніпровський район, село Чумаки, 
вул. Шкільна, 10. Тел. (095) 228-95-60. 
Е-mail: сhumaki.spp@gmail.com