Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зростуть тарифи на воду


13.06.2014

Як пояснили в Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг, яка їх встановлює, тепер українці платитимуть за воду відповідно до економічно обґрунтованого рівня, - тобто із закладеною рентабельністю до 5%.
«Тарифи на воду підвищувалися востаннє у 2008-2012 роках. За цей час її собівартість істотно зросла - більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли, - розповів член Нацкомісії Дмитро Григор’єв. - У зв’язку з цим із 1 липня підвищуються тарифи на воду для 26 із 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Інші водоканали, швидше за все, підвищать тарифи з 1 серпня або восени».
Тарифи на воду зростуть нерівномірно: наприклад, в Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, у Чернівцях - на 14,6%. Як зазначають у Нацкомісії, «причесати під гребінку» всі «водні» тарифи неправильно, оскільки у водоканалів різні проблеми, які потребують індивідуальних рішень, різна відстань до водних джерел.

У той час
У Дніпропетровську з 1 липня будуть платити на 50 копійок більше за кожен кубометр води. Нові розцінки на ці послуги складуть за централізоване водопостачання – 3,90 грн. за куб. м, за централізований водовідвід – 3, 07 грн. за куб. м. Ціни – без врахування ПДВ. Нові тарифи будуть однаковими і для підприємств і для населення.