Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зручна оселя для вуханів


15.12.2011

Розведення кролів - хороша можливість забезпечити сім’ю ніжним дієтичним м’ясом. Як вирішувати це завдання з найбільшою ефективністю? Ось кілька корисних рекомендацій з утримання вуханів у присадибному господарстві.

НАВРЯД чи хто буде сперечатися, що утримання тварин у непристосованих приміщеннях через недостатній повітрообмін призводить до затримок у їх розвитку та хронічного отруєння власними виділеннями. Ці фактори сприяють виникненню захворювань і підвищенню смертності кролів, особливо молодняку. 
Для зручності утримання і догляду клітки для кролів на присадибному господарстві краще розташовувати у два яруси на вулиці, а не в тісному і задушливому сараї.
Якщо виступаючі внутрішні дерев’яні кути клітки не оббити смужками тонкого заліза, кролі швидко згризуть фундамент свого будинку.
Стелю і стіни кролячих кліток треба робити з дерева, а не ДСП, оскільки цей матеріал при перепаді температур швидко набирає вологу, розбухає і кришиться.
Підлогу в клітках краще зробити подвійною з гратчастою верхньою частиною. Відстань між рейками у підлозі має бути такою, щоб ноги у кроликів не провалювалися. Але якщо зробити щілини занадто вузькими, то бруд - джерело багатьох хвороб - не зможе проходити вниз, у пристосований для цього піддон.
Якщо годувати кролів вологими мішанками, а посуд, з якого вони їдять, не мити, то з весни до осені їм докучатимуть мухи - рознощики усілякої зарази і хвороб.
У зимовий період слід обов‘язково забезпечити підігрів маточника. Якщо цього не зробити, то половина народжених кроленят може загинути.

Годівля кролів у період спокою
Частину року, зазвичай у зимовий період протягом 2-4 місяців, самки кролів бувають холостими, а самці у цей час не йдуть у парування.
Протягом цього періоду кролів годують сіном, гілковим кормом, коренеплодами та концентрованими кормами. У період спокою для кролів, що мають живу вагу 4 кілограми, рекомендують такий примірний добовий раціон: сіна - 150, соковитих кормів - 300 і концентрованих - 20 грамів.
Годують вуханів тричі на добу; вранці та ввечері дають сіно і концентровані корми, а опівдні - соковиті.
Замість води взимку кролям можна давати сніг.
Щоб поліпшити якість м’яса кролів, призначених на забій, їх слід попередньо відгодувати. На відгодівлю ставлять кролів у 4-5-місячному віці і відгодовують протягом 15-20 днів. При відгодівлі взимку вуханів краще годувати вівсом, кукурудзою, висівками, горохом, картоплею, коренеплодами, хорошим сіном, а також кухонними відходами, а влітку - травою і концентрованими кормами.