Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зверніть увагу на кропиву


15.07.2020

Трави дають нам наснагу, рятують від голоду, холоду та різних хвороб. Частіше нашу увагу привертають ті, які гарно квітують, виглядають яскравими, красивими або дуже духмяні. Так і хочеться нахилитися і вдихати аромат резеди, матіоли, шавлії… Але є зовсім непоказні й не духмяні рослинки. Та вони вміють нагадати про себе людям. Раптом відчуєш, як обпекло ноги або руки, і звертаєш увагу – кропива. Розсердишся від несподіванки, а чого сердитись – вона не винна, що має оті жалючі волосинки з мурашиною кислотою!
Навесні, коли лишень з’явилося 4-6 червонястих листочків, кропива вже багата на вітаміни. От і поспішаємо скуштувати її у салатах, варимо зелений борщ, бо отримаємо не лише вітамін С, а й багато каротину.
У будь-якому віці вона є кровоспинним засобом. Особливо цінна для жінок при маткових кровотечах, застосовується від гемороїдальних, ниркових (коли з’являється кров у сечі), шлункових, носових кровотеч, які частіше бувають у дітей. Треба відзначити: кропива дводомна – дуже гарний кровоочисний засіб. Добре регулює діяльність шлунка, проноси, диспепсію, запальні процеси у дітей – усе лікує кропива. А дітей раніше від золотухи лікували чим? Звісно ж, кропивою.
Застосовується кропива у народній медицині як відхаркувальний засіб при лихоманці, особливо за кровохаркання. Раніше пропасницю, малярію, бронхіальну астму лікували теж кропивою.
 
Ліки з кропиви від астми
Одну ч. л. кропиви залийте склянкою окропу. Щодня випивайте по одній склянці настою.
Люди старшого віку добре знають, що кропива зарадить від ревматизму та поліартриту. Коли за поліартриту усі суглоби набряклі, болючі, не рухаються, п’ють з кропиви чай, а траву з нього розжовують. Як паряться у бані, то беруть віники з кропиви або додають їх до березових гілочок. Березовий віник та ще й з кропивою! Ото вже кровообіг буде добрий! Кров надійде до усіх болючих суглобів, зніме запальні процеси, і біль ущухне. Дуже гарний результат буває, коли п’ють настій і одночасно роблять зігріваючі компреси або невеличким пучечком кропиви легенько б’ють по суглобах, які дуже болять.
 
Настій для хворих суглобів
Одну ст. л. подрібненої кропиви залийте склянкою окропу, нехай настоюється 15-20 хв. Вживайте по одній ст. л. тричі на день.
 
Чай із свіжої кропиви
Одну ст. л. свіжої кропиви залийте склянкою окропу. Варіть 1-2 хв. і випийте разом з травою.
Коли болять ноги за гострого суглобового ревматизму і подагри, застосуйте такі ліки.
 
Ліки від подагри
Одну ст. л. листя кропиви (свіжого або висушеного) залийте склянкою окропу. Закутайте і настоюйте 1 год. Вживайте по одній ст. л. 4 рази на день за 30 хв. до вживання їжі.
Чоловікам варто знати, що кропива, особливо коли цвіте або починає утворювати насіння, – найкращий засіб для лікування аденоми статевої залози. Запалення сечостатевої системи, початкова стадія або вже аденома простати та ще й хвора підшлункова залоза призводять до затримки сечі у людей старшого віку. Тоді й застосовують настій кропиви, який сприяє виділенню сечі й дуже ефективний при простатиті. Цей настій визнаний медициною багатьох країн світу як допоміжний сечогінний засіб.
 
Сечогінний настій
50 грамів подрібненого листя кропиви залийте літром окропу. Хай настоїться, випийте впродовж дня.
Чоловіки, та й жінки часто звертаються за лікуванням, коли буває часте сечовиділення уночі при захворюванні на цукровий діабет.
 
Настій від цукрового діабету
Три ст. л. листя кропиви, краще свіжого, залийте склянкою окропу, закутайте – нехай 2 години настоюється. Процідіть і вживайте по третині склянки тричі на день до вживання їжі.
Є гарні ліки від імпотенції у чоловіків. Одну столову ложку насіння кропиви перетріть на однорідну масу, для смаку додайте банан. Зробіть таку собі суміш – смачну і корисну. Можна також додати чайну ложку потовченої кропиви, яєчний жовток і цибулину (чоловікам, які трошки ослабли, завжди раджу вживати цибулю). Тримайте суміш у холодильнику і вживайте по одній чайній ложці тричі на день.
Кореневищем кропиви, а також зеленим свіжим листям лікують олігурію (зменшення добової кількості сечі). За черевної водянки радять пити чай з коріння кропиви. Водянку можна зупинити швидко, особливо якщо вчасно почати лікування. Таке неприємне захворювання як геморой лікують також кропивою.
 
Відвар від геморою
Одну ст. л. листя (навіть сухого) залийте склянкою окропу, прокип’ятіть на слабкому вогні 5 хв. Настоюйте поки прочахне і вживайте по одній ст. л. 5-6 разів на день.
Шановні дівчата та молодиці! Якщо у вас тривалі, але не болючі місячні, приймайте сік із зеленого листя кропиви (одну чайну ложку тричі на день), і місячні нормалізуються. Заспокоїть кропива і збуджену нервову систему жінки (навіть істеричний стан). З квітня до жовтня тричі на день вживайте по одній чайній ложці соку кропиви з медом. Не гайте часу – починайте прямо зараз!
Кропива гарно лікує шкіру, особливо фурункули, вугри, висипи (вживають по одній ст. ложці соку тричі на день). Сік кропиви, змішаний із сіллю, застосовують для змащування навіть злоякісних виразок.
Кропива не лише зробить шкіру гарною та здоровою, а й убезпечить та вилікує від ранньої сивини.
Кропива лікує печінку, недокрів’я, захворювання селезінки, обов’язково налагодить порушений обмін речовин в організмі. А ми на неї сердимося, що десь вжалила. Ця шляхетна рослинка просто звертає на себе увагу і дуже хоче допомогти, аби усі ви були здорові.
Наталя ЗЕМНА.