Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Звідки береться хронічна втома?


06.11.2014

Хто з нас не стикався з перевтомою, коли сил немає і хочеться тільки «лягти і виспатися»? Добре, якщо це всього лише неприємний епізод, пов'язаний зі стресовим нервово-психологічним та фізичним перевантаженням, а якщо втома відчувається постійно? У такому випадку слід звернутися до фахівця. Що ми і вирішили зробити, запросивши до розмови кандидата медичних наук, лікаря-невролога Олександра Дорошенка.

- Перевтома є наслідком перенапруги організму, яка з'являється через важке розумове або ж фізичне навантаження. Основними проявами надмірної стомлюваності людського організму прийнято вважати пригнічений настрій, загальну дратівливість характеру, а також стан постійної втоми і надмірної сонливості. Крайній ступінь втоми викликає навіть значні порушення в розумовій діяльності та в координації рухів.

Існують два основних види перевтоми: гостра і помірна. У той час як помірна перевтома є нормальним явищем і не завдає шкоди організму, гостра втома, навпаки, може призвести людину до стану повного виснаження. Також слід пам'ятати і про те, що тривала помірна втома може поступово перерости в гостру.

- Наскільки небезпечною є перевтома?

- Гостра втома є надзвичайно небезпечна на стадії, коли починає викликати порушення психіки. Як тільки такі порушення стають помітними, людину слід повністю ізолювати від факторів втоми на певний час і забезпечити організму повну релаксацію та емоційну розрядку.

Основні причини втоми сьогодні - монотонна й абсолютно нецікава робота, неправильна організація відпочинку та праці, а також недосипання або ж, навпаки, надлишок сну.

- Що потрібно насамперд робити для ефективної профілактики перевтоми?

- Є набір простих і цілком дієвих правил, дотримуючись яких можна уникнути перевтоми організму і завжди залишатися в тонусі.

Робочий одяг. Не важливо, на якій роботі ви працюєте. Є певні правила добору робочого одягу. Одяг повинен бути зручним і максимально вільним. Також важливе значення має і ваш смак. Бажано, щоб робочий одяг подобався вам самим, бо інакше він буде провокувати поганий настрій і невпевненість у собі. Що стосується взуття, то воно теж має бути зручним, особливо коли робота вимагає постійного руху.

Організація робочого місця. Найкраще з першого ж робочого дня організувати своє місце максимально зручно для себе, щоб усе було у вас під рукою. Бажано мати на місці кілька речей, які викликають у вас теплі та приємні спогади. Вони додадуть психологічного позитиву і сприятимуть емоційній розрядці організму. Ще один важливий момент - правильне планування роботи. Якщо відчуваєте втому, то краще кілька хвилин перепочити. Це буде набагато ефективніше і для вас особисто, і для роботи.

- Прийнято вважати, що важливе значення для фізичного і психологічного комфорту має і положення тіла при виконанні тієї чи іншої роботи...

- Це справді так. Дуже часто при виконанні монотонних завдань нам доводиться довго знаходитися в одному і тому ж положенні. Однак, це зовсім неправильно, оскільки шкідливо для здоров'я. Ще гірше, коли працювати потрібно стоячи. Це може загрожувати хворобами вен і суглобів на ногах, а також плоскостопістю. Тому дуже важливо при виконанні роботи у будь-якому положенні (особливо стоячи) щопівгодини робити міні-зарядку. А якщо це так часто робити неможливо, то слід час від часу переносити вагу тіла з однієї ноги на іншу.

Освітлення вашого робочого місця також має значення. Дуже важлива присутність природного сонячного світла. Адже його нестача, особливо в холодну пору року, найчастіше стає причиною депресії та перевтоми. Якщо виконати таку умову не завжди можливо, то треба подбати хоча б про те, щоби світло на робочому місці було яскравим і якомога більш наближеним до денного.

- Часто працівники виробництв з високим рівнем шуму скаржаться на головні болі, постійну втому...

- Це стосується професій, де постійно присутній великий тиск на барабанні перетинки (наприклад, робота біля верстата). При роботі в таких умовах краще використовувати спеціальні заглушки, щоб не зіпсувати собі слух.

Також необхідно бути акуратним і зі збудливими та розслаблюючими засобами. Тут слід згадати про те, що надмірне вживання тютюну або кави впливає на організм так само згубно, як і важка робота. Такі стимулюючі засоби у великих кількостях лише на короткий термін дадуть заряд бадьорості. Через якийсь час ви відчуєте ще більшу втому. Тому значно корисніше вживати на роботі соки, чай, лише у невеликих кількостях каву і побільше солодкого та фруктів.

- Чим можуть тут допомогти нам відпочинок і спорт?

- Важливим у профілактиці перевтоми є правильна організація відпочинку як основного способу попередження і пригнічення вже існуючої перевтоми організму.

А перше місце у відпочинку, звичайно ж, посідає спорт. Підберіть для себе такий вид спорту, яким ви зможете у вільний час займатися із задоволенням. Нехай це буде не так часто, але головне, аби ви відчували його ефективність та отримували заряд позитивної енергії.

Корисний і пасивний відпочинок. Перш за все мова йде про забезпечення здорового і міцного сну. Для цього, лягаючи спати, постарайтеся відкинути весь негатив, що накопичився за цілий день, і думайте про хороше.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК.