Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ліки - за «тисячу Зеленського»


26.01.2022

 З 24 січня українці віком від 60 років зможуть витратити одну тисячу гривень від держави в рамках програми «єПідтримка» на купівлю ліків.
Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 19 січня.
Зазначається, що особи від 60 років зможуть придбати на тисячу гривень, яку отримали за вакцинацію від коронавірусу, як рецептурні, так і безрецептурні лікарські засоби. «Уряд надав можливість людям віком від 60 років спрямувати кошти за отримання базового курсу щеплень від коронавірусної хвороби на придбання ліків. Саме ця вікова категорія є групою ризику та має супутні хронічні захворювання, які потребують придбання додаткових лікарських засобів. Тепер їх можна придбати за рахунок коштів «єПідтримки», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Крім того, уряд доручив міністерству охорони здоров’я підготувати перелік дій програми «єПідтримки» на дітей віком 12-17 років, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він нагадав, що МОЗ уже спростило доступ підлітків до вакцинації. «Ми продовжимо розширювати програму, щоб діти та підлітки також були залучені до неї належним чином», – заявив Шмигаль.
 
Як це працює?
Отже, жодних окремих операцій людям старше 60 років робити не потрібно. Все, що треба – мати «зелений» СOVID-сертифікат у «Дії» та підходити під вікові обмеження.
Не має значення, коли саме ви оформили віртуальну картку «єПідтримка», це можна зробити навіть зараз, якщо ви ще не берете участь у програмі.
 
Як купити ліки?
Куди ще можна витратити тисячу за вакцинацію
Починаючи з 24 січня, потрібно розплатитись в аптеці карткою «єПідтримка» і саме у момент проведення платежу банк перевірятиме, чи виповнилось вам 60 років. Йдеться про той банк, через який саме ви оформлювали віртуальну картку.
Президентська програма запрацювала у грудні 2021 року. Вона передбачає виплату бонусу у вигляді 1000 гривень усім, хто пройшов повний курс вакцинації від коронавірусу.
Для отримання виплат потрібно оформити віртуальну картку «єПідтримка» і зареєструватись у застосунку «Дія», а витрати тисячу, окрім ліків, можна на такі послуги та товари:
книги;
відвідування спортивного залу;
квитки на внутрішні рейси;
ліки;
похід у деякі ресторани та кафе;
квитки в театр чи кінотеатр, музей чи концерт.
 
Мінфін попереджає
За кошти програми можна буде придбати виключно лікарські засоби, а не будь-які товари, що реалізуються в аптеці.
Наприклад, не можна буде купити:
препарати недоведеної ефективності (наприклад, дієтичні добавки);
косметичні засоби;
медичні прилади (навіть якщо це апарати для вимірювання тиску, інгалятори тощо).