Поточний № 8 (1435)

22.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На Харківщини затримано агента фсб рф, який допомагав ворогу послабити оборону обласного центру 


21.10.2024

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 37-річному чоловіку за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).
Підозрюваний – мешканець селища Рогань Харківського району. Після початку повномасштабного вторгнення держави-агресора він прийняв рішення «рятуватись» у м. Бєлгороді рф, де прожив близько року.
Надалі фігурант повернувся до Рогані, де вже у березні 2023 року через месенджер «Телеграм» на нього вийшов співробітник фсб рф. Представник рф запропонував чоловіку збирати та передавати відомості про знаходження військової техніки та місць зосередження підрозділів Сил оборони у Харкові та наближених населених пунктах. Чоловік погодився на «пропозицію» представника ворожої спецслужби.
Окрім дислокацій українських військових,підозрюваний також передавав дані про знаходження районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на території.
Інформацію надсилав текстовими повідомленнями із позначками на Гугл-мапі. Аби догодити куратору, підозрюваний передавав дані чітко: «Всё как ты любишь, точные координаты))».
 «Полював» за потрібними локаціями чоловік, коли їхав на роботу. Він працював на харківському ринку: продавав меблеву фурнітуру та двері.
Передана інформація була необхідні ворогу для завдання по особовому складу Сил оборони, що боронять Харків та прилеглі населені пункти, прицільних ударів КАБами та ракетами.
 Гроші за проведення підривної діяльності проти України мешканець Харківщини не отримував: працював за ідею «русского мира».
Дорогою на роботу, на блокпості він був затриманий правоохоронцями в порядку ст. 208 КПК України.
Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.
Досудове розслідування – Управління СБУ в Харківській області.
Оперативний супровід – ВКР СБУ.
Пресслужба Харківської обласної прокуратури.