Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Об’їзну будуємо всім миром


29.12.2011

Дніпропетровськ досі залишався єдиним обласним центром України, який не мав об’їзної дороги. Тиждень тому ця невесела «першість» суттєво здала позиції – відкрито першу чергу Південного обходу навколо міста. Нова чотирирядна дорога з’єднала транзитні потоки з Кривого Рогу та Запоріжжя. Відтепер їхній важковаговий транспорт проходитиме повз місто. За підрахунками, це дасть можливість щодоби виводити з обласного центру більше семи тисяч одиниць автотранспорту та зменшити щорічні шкідливі викиди в атмосферу на 230 тисяч тонн.

НА УРОЧИСТОМУ мітингу з нагоди введення автодороги в експлуатацію були присутні працівники багатьох організацій Дніпропетровщини, які всього за вісім місяців розпочали і завершили це будівництво. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав шляховиків зі святом:
- Сьогодні – епохальний день. Завдяки дорученню уряду і вашій нелегкій праці ми відкриваємо першу чергу об’їзної. Вона включає в себе міст через річку Мокра Сура, три шляхопроводи і три дворівневі розв’язки.
Дорожне полотно укладене в п’ять шарів з дотриманням усіх сучасних вимог. Завдяки таким проектам та здійсненню реформ Україна стане європейською державою. Дякую усім вам за справжню трудову звитягу!
Добра, здоров’я і благополуччя будівничим і всім жителям Дніпропетровщини побажав і голова Держагентства України Володимир Демішкан:
- Дорога - це новорічний подарунок Дніпропетровську та водіям-професіоналам усієї України. Південний обхід не лише залишає чистішим повітря в місті, а й зменшує навантаження на міські дороги. Збудований він за дуже складних умов, були і відселення людей. Наступного року починаємо будівництво другої черги об’їзної, яка виведе за місто транзитні потоки із Запоріжжя та Харкова. А пізніше буде реконструкція з’їзду з Кайдацького мосту.
Поза сумнівом, і з цими завданнями будівничі впораються. «Приємно працювати на такому об’єкті, - зауважив начальник Служби автодоріг у Дніпропетровській області Микола Сироватський. - Приємно, що люди заробляють гроші. У будівництві без проблем не буває, та ми готові їх долати».
Успішно збудована автодорога додає певності усім працівникам:
- Ми готували асфальт в Пашеній Балці, робили допізна, - розповів електрик тресту «Дніпродорбуд» Григорій Байбуз із Преображенки Царичанського району. - Працювати доводилося і в суботу та неділю, а жити в гуртожитку на базі в Дніпропетровську. Продовження дороги потрібне Україні і Дніпропетровську, тому і там старатимемося так само.
Опівдні урочистості продовжилися в залі засідання облради. Олександр Вілкул вручив відзнаки колективам тридцяти семи підприємств і організацій Дніпропетровщини, які брали участь у спорудженні першої черги Південного обходу. Відзнаки і нагороди будівничим вручили і голова Держагентства автодоріг України Володимир Демішкан та голова Дніпропетровської облради Євген Удод. Відзначена і робота з облаштування прилеглої території працівників Сурсько- Литовської сільської та Дніпропетровської районної рад.

Черга до сіл дійде  наступного року

Вартість збудованої першої черги Південного обходу 810 млн. гривень. Концентрація коштів дає можливість «підіймати» серйозні об’єкти. З іншого боку – багатостраждальні сільські дороги позбавлені коштів «спонсорів», тобто селян-автомобілістів. З новоріччя сільські голови перестали бути розпорядниками коштів транспортного збору, що «варяться» зараз у єдиному державному казані. Читачі «Сільських новин» давно б’ють на сполох - куди йде сплачений ними транспортний збір, закладений зараз у вартість пального? Чому його не повертають на ремонт сільських доріг, як було завжди?
- Їдеш Цибульківкою, ями і вибоїни оминаєш, – писав Володимир Стратій з Цибульківки Царичанського району в газеті від
24 березня 2011 р. - У Царичанці і Могилеві хороша лише центральна траса, на два боки від неї теж саме, що й скрізь…
А учасник трудового фронту війни Борис Рашевський з Китайгорода Царичанського району в статті «Село без свого дня»
за 24 листопада ц.р. обурювався:
- На площі в центрі Китайгорода – справжнісінький «танкодром», де можна проїхати лише на танку… Якісь глибокі ями там кілька років. Усі їх бачать, та нікому до них нема ніякісінького діла.
Нещодавно до редакції звернулася і домогосподарка Ольга Дроговоз із Хутірського Петриківського району:
- Наша вулиця Амурська, яка веде в степ, під осінь виявилася геть розбитою «КамАЗами»… У негоду по ній зовсім ніяк іти. А буває і так, що похоронній процесії треба дійти до кладовища. Зверталися ми до депутата облради Івана Ярмолюка – і нічого. Заступник голови Петриківської райдержадміністрації Світлана Мироненко домовилася з підприємством про шлак, треба вивезти. Та Хутірський сільський голова Володимир Чернуський жодної копійки тепер не має. Допоможіть нам, будь ласка, бо з багна не виліземо.
Зі всіх цих звернень добре зрозуміло лише одне - цьогоріч транспортний збір, сплачений селянами у вигляді підвищеного акцизу на пальне, в села не повертається. Це підтвердив і голова Служби автодоріг у Дніпропетровській області Микола Сироватський:
- Нічого з транспортного збору, сплаченого водіями при купівлі пального, цього року не повернулося. Наші управління в районах з цими коштами не працювали.
Не працювали філії «Дніпропетровського облавтодору» й ні з якими іншими коштами на сільських дорогах, бо й інших коштів теж немає. Як і коли повернуться в села чималенькі, в п’ять–шість разів більші, за підрахунками Володимира Стратія, кошти транспортного збору, «колективізовані» народними слугами? Коли ж і сільські дороги діждуться ремонту?
Губернатор Олександр Вілкул пообіцяв, що черга до сіл дійде наступного року. Сподіваємось - так воно й буде.

Григорій ДАВИДЕНКО.